Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



William Tozer Associates

William Tozer Associates

London

Facebook pinterest

William Tozer Associates - Object Space (Phase Four Espresso)

William Tozer Associates

Photographs by

William Tozer Associates


The monolithic tiled service counter viewed from one of the bench seat tables.

The monolithic tiled service counter viewed from one of the bench seat tables. 



Three different types and heights of tables, benches and stools allow a dense arrangement to the front seating area.

Three different types and heights of tables, benches and stools allow a dense arrangement to the front seating area. 



 



 



 



 



 



 



The arrangement of timber-decking and tiled sculptural volumes and planes loosely zones the space and heightens the perception of its length

The arrangement of timber-decking and tiled sculptural volumes and planes loosely zones the space and heightens the perception of its length 



 



Display shelving and seating viewed from behind the service counter.

Display shelving and seating viewed from behind the service counter. 



 



 



Word from the architect

The built-in seating and service counter are articulated as sculptural rectilinear volumes of timber decking and tile respectively. While sharing this materiality of decking and tile, the ceiling and floor are presented as planes rather than volumes. The elongated form and positioning of the counter visually exaggerates the length of the space, leading visitors to an outdoor seating are in an enclosed courtyard. Concealed detailing of the counter lends it a monolithic, plinth-like character, presenting the equipment and produce as found-object or readymade art objects. This effect is heightened by the terracotta-housed fluorescent lights that hang over these objects, while background lighting is concealed above the decking-clad lowered ceiling, highlighting the original building cornice as a curated found object. The tables, bench seat and high bar at the front of the shop vary in height to provide different eye-levels, allowing a dense seating arrangement.