Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



William Tozer Associates

William Tozer Associates

London

Facebook pinterest

William Tozer Associates - Found Object

William Tozer Associates

The refurbishement of an apartment in a former industrial warehouse in Clerkenwell,

Photographs by

William Tozer Associates


Looking from the kitchen across the living space offers a glimpsed view into the more private areas of the project, while the glass partition enclosing the study reflects a view of the same glazing system on the exterior wall of the original building.

Looking from the kitchen across the living space offers a glimpsed view into the more private areas of the project, while the glass partition enclosing the study reflects a view of the same glazing system on the exterior wall of the original building. 



Different spaces present varying intensities of new and old building elements of steel, glass, brick, concrete, timber, and paint finishes.

Different spaces present varying intensities of new and old building elements of steel, glass, brick, concrete, timber, and paint finishes.  



 



Rectilinear planes and volumes loosely divide zones of the open-plan spaces, while concealed doors enable discrete rooms to be enclosed.

Rectilinear planes and volumes loosely divide zones of the open-plan spaces, while concealed doors enable discrete rooms to be enclosed. 



 



 



 



The gridded glass and steel room partitions echo the industrial-style windows in the exterior walls of the original building.

The gridded glass and steel room partitions echo the industrial-style windows in the exterior walls of the original building. 



The ensuite master bathroom appears open-plan to the bedroom?soft edges offered by a change in floor material and the intersection glazed and concrete walls?but can be enclosed using a door concealed to the adjacent white wall

The ensuite master bathroom appears open-plan to the bedroom?soft edges offered by a change in floor material and the intersection glazed and concrete walls?but can be enclosed using a door concealed to the adjacent white wall 



 



 



 



 



Walls of peeling paint floorboards, board-form concrete and formwork create a sense of engagement with the processes of demolition and construction.

Walls of peeling paint floorboards, board-form concrete and formwork create a sense of engagement with the processes of demolition and construction. 



 



The finished project resembles the exploded axonometric drawing, presenting the various elements of the design?brick building envelope, original concrete grid of beams, and new composition of sculptural planes and volumes?as legibly distinct and separate from one another.

The finished project resembles the exploded axonometric drawing, presenting the various elements of the design?brick building envelope, original concrete grid of beams, and new composition of sculptural planes and volumes?as legibly distinct and separate from one another. 



 



The project treats as a found object the industrial building within which it is sited. Existing building components are either presented as raw materials—brick, concrete, and steel—to announce their found object status, or curated with a white paint finish to relate to the modern insertions. The new architectural components are similarly either presented as sculptural rectilinear planes and volumes of a single material, or detailed to appear as ambiguously either new or old—such as the warehouse-style glass partitions, and the peeling paint wall panels. The distinctly new materials are either continuous planes of a single material, such as concrete, timber, or a white paint finish—or detailed to register the process of their construction, like the wall clad in board-form cast concrete adjacent to a wall clad in the boards themselves. Mirror is used to visually separate compositional elements where use requires continuity for enclosure.