Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



William Tozer Associates

William Tozer Associates

London

Facebook pinterest

William Tozer Associates - Charred House

William Tozer Associates

A composition of rectilinear volumes and planes over three levels, where new architectural elements are distributed around the existing house at varying intensities, including new extensions to the rear garden.

Photographs by

William Tozer Associates


Looking from the dining space into the kitchen, finished in white Carrara marble and timber veneer.

Looking from the dining space into the kitchen, finished in white Carrara marble and timber veneer. 



The dining space is visually connected to the exterior by views through factory-style windows and the continuity of an exposed brick wall and polished concrete floor.

The dining space is visually connected to the exterior by views through factory-style windows and the continuity of an exposed brick wall and polished concrete floor. 



Open-plan kitchen, living and dining areas are loosely divided from one another by changes of floor and ceiling level, and a black-timber storage volume.

Open-plan kitchen, living and dining areas are loosely divided from one another by changes of floor and ceiling level, and a black-timber storage volume. 



A composition of rectilinear volumes and planes, the new architectural elements are distributed around the existing house at varying intensities.

A composition of rectilinear volumes and planes, the new architectural elements are distributed around the existing house at varying intensities. 



The scheme allows views right from the front to the back of the ground floor.

The scheme allows views right from the front to the back of the ground floor. 



Original Victorian bay windows and shutters are curated into a relationship with the new architectural elements by the addition of a black paint finish.

Original Victorian bay windows and shutters are curated into a relationship with the new architectural elements by the addition of a black paint finish. 



The greatest intensity of new architectural elements is the ground-floor rear extension, but elements of this sculptural language are also scattered throughout the building.

The greatest intensity of new architectural elements is the ground-floor rear extension, but elements of this sculptural language are also scattered throughout the building. 



White-painted volumes to the upper floors share the materiality of vertical timber boarding with the black volumes on the ground floor.

White-painted volumes to the upper floors share the materiality of vertical timber boarding with the black volumes on the ground floor. 



 



Concealed frames to the finished bathroom roof-light and window preserve the appearance of these openings when unglazed during the construction process.

Concealed frames to the finished bathroom roof-light and window preserve the appearance of these openings when unglazed during the construction process. 



The articulation of the built architectural scheme recalls the diagrammatic qualities of the drawings that describe it?particularly the exploded axonometric.

The articulation of the built architectural scheme recalls the diagrammatic qualities of the drawings that describe it?particularly the exploded axonometric. 



 



 



The continuity of forms and materials between the interior and exterior lends an exterior quality to the interior and vice versa.

The continuity of forms and materials between the interior and exterior lends an exterior quality to the interior and vice versa. 



The building exterior is finished in London stock brick, black-painted brick, and black charred larch. The black timber finish continues into the interior at the threshold, and is repeated in another volume in the centre of the ground floor—punctuating the division of the open-plan space into kitchen, dining and living zones. This surface treatment of vertical timber is repeated on storage volumes on the first and second floors, but with a white paint finish.

The threshold between inside and outside is further dissolved by the continuity of a polished concrete floor finish—which extends from the terrace into the kitchen and dining spaces—and an exposed brick wall in the same stock and finish as the rear elevation of the house. Elsewhere, original Victorian floorboards are curated into the new design with a blonding treatment. A projecting glass box brings natural light deep into ground floor plan.