Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



van Ellen + Sheryn

van Ellen + Sheryn

Ashburton, UK

van Ellen + Sheryn - The Milking Parlour

van Ellen + Sheryn

The conversion and extension of a milking parlour into flexible accommodation

open plan living space

open plan living space 



Bespoke scissor truss with stainless tie rods

Bespoke scissor truss with stainless tie rods 



steel and oak stair with reclaimed brick wall

steel and oak stair with reclaimed brick wall 



children's bedroom

children's bedroom 



Green oak framed extension

Green oak framed extension 



Stuv woodburner

Stuv woodburner 



green oak frame detail

green oak frame detail 



stair detail

stair detail 



Located in the heart of the Dartmoor National Park and set within 60 acres of woodland and meadow, the 18th Century granite farmhouse and associated barns group to form West Yard Farm. Unoccupied for a number of years, the clients bought the dilapidated property at auction, looking for the ultimate ‘project’.

The clients brief was to turn the farmhouse and barns into a large, modern family home with annex space for various flexible use. An important wish was for the dwelling to be as self-sufficient as possible.

Although the buildings were not listed, they were located within the conservation area of North Bovey and the National Park, and thus a key consideration was their respectful reinstatement and extension. The modern interventions were well received by the Dartmoor National Park planning authority, who praised the clarity of separation between old and new. Despite some scepticism in the local community; the proposals were unanimously supported by the Development Management Committee.

After stripping away the sprawl of incoherent 1950’s additions, the original building cluster could be appreciated and subsequently added to. To provide the level of accommodation required by the owners, a lightweight single storey steel framed glass structure was inserted between the farmhouse and barn. This created a new heart to the building, housing a contemporary kitchen and sitting room with direct access to the gardens, and acted as the main circulation node. The farmhouse and barn provided the more intimate living spaces and sleeping quarters.

The milking parlour to the west of the group provided the annex accommodation required. The brick and stone building was bisected, and a glass and green-oak framed structure replaced the southern half of the building. This brought light and space into the building. The new zinc roof ties the building together, and references the agricultural heritage of the plot.

West Yard Farm was designed around its intended users from the outset. The two wings of the farmhouse and attached barn provided independent spaces for both adults and children respectively. The annex barn provides additional space that allows an evolving flexible use of the buildings as the family grows and changes their usage patterns.

Accessibility throughout the property has been vastly improved, although level access within the farmhouse was not possible within the confines of the existing buildings. The annex barn provides ambulant disabled accessible accommodation.

The client’s brief for a self-sufficient dwelling was a key design factor. The surrounding woodland provides a renewable supply of fuel for the four wood burning stoves located throughout the property, and a ground source heat pump provides secondary heating. Electrical usage is offset by a PV panel array on a barn roof, and solar thermal panels provide much of the hot water requirement. High fabric insulation levels brought the buildings up to current regulation requirements.