Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Unit One Architects

Unit One Architects

London, England

Facebook linkedin pinterest

Unit One Architects - Holshaw House

Unit One Architects

Sleek Contemporary New Build

Holshaw House - Main entrance

Holshaw House - Main entrance  



Holshaw House - Rear

Holshaw House - Rear 



Holshaw House - Side

Holshaw House - Side 



Holshaw House - Landscape strategy

Holshaw House - Landscape strategy  



Holshaw House - Basement plan

Holshaw House - Basement plan 



Holshaw House - Ground floor plan

Holshaw House - Ground floor plan 



Holshaw House - First floor plan

Holshaw House - First floor plan 



Holshaw House - South Elevation

Holshaw House - South Elevation 



Holshaw House - West Elevation

Holshaw House - West Elevation 



Holshaw House - North Elevation

Holshaw House - North Elevation 



Holshaw House - East Elevation

Holshaw House - East Elevation 



Unit One Architects were approached by private home owners in Hertfordshire to look at proposals to develop a modern one off house within the side garden of their existing 1980's house plot. The idea behind the development was to create a contemporary property in relation to the one the owner's currently lived in and to design a plan which would suit their lifestyle and needs more effectively than their current house did. A through open floor plan at ground offers a view from the foyer through to the dining area and into the sunken living room immediately on stepping through the door. The step down into the living room creates a much bigger floor to ceiling height allowing light to flood the space and offering a real sense of grandeur to the space. A slightly raised kitchen/breakfast room is positioned within the triangular projecting element to the west of the main accommodation.

At first floor, the house offers 4 generous size bedrooms whilst the master bedroom also benefits from its own en-suite, walk in wardrobe and private terrace which would overlook the beautifully landscaped garden. The bedrooms also feature from full height glazed windows to ensure maximum daylight into the rooms.

The concept design of the house has been created using three main feature elements when viewed in elevation; the brick base, the projecting first floor and a projecting triangular form. We proposed a red multi brick plinth at ground floor level to give the building an air of solidity and permanence about it. Brick is one of the most enduring of facing materials and weathers naturally over time and it allowed the property fit into context with the other brick properties in the area. Whilst the design aims to push forward the contemporary architectural style of this century, it also acts to remain sensitive to the style and character of the area through the use of this material. The first floor and triangular element consist of black vertically profiled aluminium cladding, adding a sense of texture and an on trend industrial feel to the facade. The contrast of colours successfully breaks up the elevation. By applying the same material to the annex, the form is able to organically blend into the first floor, making it form a part of the natural design of then building rather than a bolted on element.