Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



The Tooley & Foster Partnership

The Tooley & Foster Partnership

Buckhurst Hill, Essex, United Kingdom

Facebook linkedin

The Tooley & Foster Partnership - Rural Passivhaus

The Tooley & Foster Partnership

New contemporary Passivhaus in the Oxfordshire countryside

Rural Passivhaus, Oakleywood

Rural Passivhaus, Oakleywood 



Rural Passivhaus, Oakleywood

Rural Passivhaus, Oakleywood 



Rural Passivhaus, Oakleywood

Rural Passivhaus, Oakleywood 



This new contemporary house in the Oxfordshire countryside is designed to provide supremely comfortable accommodation on the site of former agricultural and storage buildings. The new house and adjoining live/work units are expected to be certified to the German Passivhaus low energy standard which requires energy use to be reduced to a realistic minimum whilst remaining warm inside, even in the middle of winter.

This approach to house design is usually chosen by discerning clients for its low running costs, continuous fresh air and even internal temperatures. However, at Oakleywood, the remote site location was also a key reason for adopting Passivhaus. The electricity supply to the site has proved to be unreliable in the past, and repairs have taken a long time to fix.

Even without heating, a Passivhaus will maintain a relatively stable temperature inside if there is a power cut, and if electricity is required a small on-site temporary generator is all that will be needed.

The main house faces west across an open field, optimising heat gain from the sun. Approaching the house from the south, the visitor passes through a series of external and internal spaces of varying spatial character, culminating in the dramatic double height main living space. To the north of the house, the live/work units provide working space and accommodation and form a series of enclosed courtyards.