Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



The Tooley & Foster Partnership

The Tooley & Foster Partnership

Buckhurst Hill, Essex, United Kingdom

Facebook linkedin

The Tooley & Foster Partnership - New Cranes Court

The Tooley & Foster Partnership

Eco-friendly place making in Basildon to Code Level 6

New Cranes Court

New Cranes Court 



 



 



 



Walking up Cranes Lane in Basildon away from the tractor factory, past semi-detached houses, you enter an elliptical courtyard, sunlight playing on warm coloured brickwork, cream render and natural timber boarding. As the ground rises, the curved terraces close the space, and you then pass through a small gap into a country lane with views of the historic Holy Cross Church. This is New Cranes Court, a very low carbon development of 16 houses and 12 flats that replaces 1970’s hostel and foyer accommodation, the design of which attracted anti-social behaviour, due to poorly-defined public and private spaces. All the new family houses and ground floor flats now provide a safe environment with secure private gardens, and front entrances facing the new courtyards.

As an exemplar of eco-friendly place making, the development was certified to Level 6 of the Code for Sustainable Homes, with expected typical running costs for a 4 bedroom house of £6 per week for heating, lighting and hot water.

Swan were keen that Code Level 6 was achieved, but the planners refused solar panels due to the proximity to the Listed Church. High energy efficiency was achieved with triple glazing, highly insulated factory made timber frame panels, with larger windows facing south and efficient ventilation systems with energy recovery. To provide carbon neutral electricity and hot water to all homes a glycerol bio-fuelled combined heat and power plant was installed. Any surplus electricity can be returned to the grid. Low water use WCs and bathroom fittings reduce water demand, and flood reducing SUDS drainage is included. Sustainable materials were used throughout, and native plant species were planted to maintain local ecology.

AWARDS:

Winner, Sustain’ Awards 2013, ‘Development’
Winner, Sustainable Housing Awards 2012, ‘Sustainable Larger Housing Project of the Year’
International Green Apple Award for the Built Environment and Architectural Heritage 2012

Word from the architect

Awards:
Winner, Sustain’ Awards 2013, ‘Development’
Winner, Sustainable Housing Awards 2012, ‘Sustainable Larger Housing Project of the Year’
International Green Apple Award for the Built Environment and Architectural Heritage 2012