Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



The Manser Practice

The Manser Practice

London

The Manser Practice - Stone House

The Manser Practice

The clients for this new-build house approached us having purchased a plot of land set in deciduous woodland in Oxfordshire. We were tasked with designing an open and unique house which could make the most of the beautiful surroundings.

 



 



Stone House

Stone House 



 



 



 



 



 



 



The clients for this new-build house approached us having purchased a plot of land set in deciduous woodland in Oxfordshire. We were tasked with designing an open and unique house which could make the most of the beautiful surroundings.

A key challenge was to obtain planning permission for a modern building in a designated Area of Outstanding Natural Beauty. The siting of the house has critical in our discussion with the local planning authorities. We have positioned the house so as to take in the best views, while remaining largely hidden from a public path across the valley.

In order to achieve an energy efficient dwelling we developed a sophisticated Mechanical and Electrical system. Heating, hot water and pool heating are supplied by air source heat pumps located in the existing stable block. Major plant is also housed here and pumped via super insulated pipework in ducts under the driveway to the main house. A heat exchange system allows energy to be recovered from the living spaces and the swimming pool.

The house is divided into a living wing and a bedroom wing, with a fully glazed stair hall forming the fulcrum of the composition. The first floor living space and master suite benefit from spectacular views of the surrounding woodland. A cantilevered terrace runs along the length of the south facing façade, extending the living space into a landscape with dramatic effect.

Traditional Cotswold stone walls afford the house a great sense of solidity. This stone exterior creates an interesting juxtaposition with the buildings modern detailing, expanses of glass and slender steel roof.

Commended, Sunday Times British Homes Awards, 2014