Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



The Manser Practice

The Manser Practice

London

The Manser Practice - Acute Ward Block

The Manser Practice

“a wonderful place… I hope a lot of other places will follow suit” - HRH The Duchess of Cornwall

Acute Ward Block

Acute Ward Block 



 



 



 



 



 



Chesterfield Royal Hospital required three 32-bed acute wards to be ready for their 2010 winter bed pressures to supplement the existing beds that were already at full capacity. Key required outcomes for the project were improved quality of patient care; improved working conditions for staff; and delivery of the project on time and on budget.

The plan breaks away from the traditional linear ward, providing 2 efficient clusters of patient rooms, each around a nurse base, resulting in a T-shaped plan where the support rooms are included. This rationalised plan reduces staff travel times, increases natural light levels and allows the maximum observation of patients by staff through double glazed internal windows. This layout has released more time for staff to care for patients and also added to patient wellbeing as they can see staff in their beds whilst being surrounded by artwork integrated into the fabric of the building.

The requirement for the facility to be operational before winter 2010 was reflected in the speed of the design and delivery process, with the design team appointed in November 2008 and the project completed as planned in August 2010. Through a series of interactive staff workshops and sensible value engineering, the client’s original business case budget of £10.3 million (£2,600 per m2) was reduced to £7.5 million (£1893 per m2), allowing £2.8 million to be spent upgrading other areas of the hospital.