Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Studio Seilern Architects

Studio Seilern Architects

London

Facebook linkedin pinterest

Studio Seilern Architects - Ansdell Street

Studio Seilern Architects

A commercial development that breathes life into a 1970's office block. The scheme comprises of the refurbishment of the interior spaces while retaining the existing structure and adding a new stair and lift core. The existing street façade is re-clad, while an origami roof structure gives this quiet Kensington Street a contemporary edge.

Photographs by

Philip Vile, Morley von Sternberg


 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 




The main challenges of the existing building included the limited floor to ceiling heights, residential-type windows and an elevation treatment of little or no merit. The new façade incorporates more commercial large scale windows, which mitigate the lack of natural light and re-introduces the principles established by the late 19th Century buildings that once occupied the site. At ground level, large warehouse type window openings with floor to ceiling height windows are introduced, giving the building a distinctive character which is more reflective of its use.

The existing building and its location presented a series of challenges, primarily at roof level where Daylight and Sunlight legislation imposed limitations to any increase to bulk or mass.

The revised massing employs a contemporary interpretation of a mansard roof. Using an origami geometry, the mansard roof pitches back from the street front to achieve the desired ceiling height, while avoiding an imposing bulk when seen from the street. Due to the pitched nature of the origami structure, the massing appears more sympathetic, and integrated in the overall building mass and within the Daylight, Sunlight and Rights of Light site constraints.

A mansard is defined as a four-sided gambrel-style hip roof characterised by two slopes on each of its sides with the lower slope, punctured by dormer windows, at a steeper angle than the upper?. The section of a mansard roof resembles that of the section of an origami structure. By adopting an origami geometry, it proved possible to create spans to achieve the required ceiling height at the top floor and at the same time creating a pitched frontage more in line with the mansard typology.