Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Studio Seilern Architects

Studio Seilern Architects

London

Facebook linkedin pinterest

Studio Seilern Architects - Albion Barn

Studio Seilern Architects

Albion Barn at Old Belchers farm in Oxfordshire is a residential and cultural exhibition space designed for a private art dealer.

 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



Old Belchers Farm is a charming 17th century farmhouse with a collection of barns and stables within a courtyard and farm estate setting. The collection of buildings has Historic Interest Building Status, and the property falls within the Conservation Area of Little Milton, a picturesque Costwold village in Oxfordshire. It is in this residential setting that the owner of the property wished to establish a contemporary art centre, displaying his own collection and installing shows within a more domestic and intimate setting than the typical industrial lofts of the urban commercial gallery. The grounds became a place of exhibition allowing the art collection to spill into nature.

The old farmhouse buildings were to be converted into art galleries, where the architecture would react to the intimacy of its domestic setting. A place where art is displayed, while simultaneously the owner could informally entertain amongst his extensive art collection. The 325m² project on Old Belchers Farm also includes a dining room and offices wrapped around an 'intimate' central hidden library with four secret doors.

The galleries are devised to accommodate different scales of art, dividing the spaces into double height galleries for large sculpture and installations. A single storey extension with skylights for natural light, houses the more intimate scale art, such as paintings and smaller sculptures of installations.

The main barn is located aside from the house courtyard setting, out of view from the High Street and just inside the private access road, as it enters into the courtyard. A lean-to block addition with asbestos roof was added to the main barn at some stage to the south elevation, obscuring the main barn and forming the boundary wall to the neighboring property Betts Farm House. The main barn is converted into the main exhibition space. The building is compartmentalised into the public galleries with their dedicated entrance, and a more intimate library, dining room and kitchen, for the smaller informal gatherings.

At a point in time the original roof to the main barn was replaced with a truss roof structure with plain tiles, and the walls blocked in with feather-edging weatherboarding to the exterior. The joinery (painted timber doors and windows) and barn doors to the main barn were added at a later stage for the barn to be used as a store. The floor is of agricultural grade concrete and is stepped in two locations owing to the fall of the exterior ground levels. The main barn, as it exists, contributes to the charm of farm estate setting with its use as an office and store maintaining the future of the building. The lean-to attached to the barn also serves as a store.

The library is conceived as the focus of the building, a transitional and pivotal space between the private and public spaces. The idea was that once inside the library, one should feel fully surrounded by books, rather than walls. The space is galleried, and the ceiling mirrored, giving the sense that the library extends vertically into infinity. The illusion is then broken by an oversized pink skylight, puncturing the ceiling into a deep void, giving a soft and warm natural glow to the books. The four walls are covered in full height bookshelves, within which four secret doors have been integrated. When closed, the space seems to have no exit, and one is fully immersed in this extensive and wondrous art book collection. The secret doors slide and pivot to create passageways to the galleries or the dining room, or hide a guest loo or a stair to the mezzanine balcony. The back of the pivoting doors is mirrored, so that when opened, they reflect the opposite bookshelves, and continue the impression of being a fully surrounded bibliography.

The library has a mirrored polished steel ceiling, which doubles the perceived ceiling height of the space by creating bookshelves that seem to extend to infinity. A set of thin L-shaped steel plates create a very light cantilevered balcony that allows access to the higher bookshelves, while maintaining their visual verticality.