Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Studio Octopi

Studio Octopi

LONDON, United Kingdom

Facebook linkedin pinterest

Studio Octopi - Delfina Foundation

Studio Octopi

Refurbishment and extension of an arts foundation in central London.

Photographs by

Julien Lanoo


 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



Delfina Foundation front elevation

Delfina Foundation front elevation 



Studio Octopi won the Delfina Foundation project through an invited competition organised by Nous Collaborative. Originally located at 29 Catherine Place in an Edwardian townhouse in Victoria, the Foundation has expanded into the adjacent building, giving it a combined area total of 4,564 square feet.

The £1.4m redevelopment has increased the number of residents at one time from four to eight, as well as creating 1,650 square feet of additional exhibition and event space.

Adhering to one of the core concepts of the Foundation’s history as a provider of ‘homes’ for artists, we have retained the domesticity of the two houses, exploring the significance of the hearth in a home. Across cultures and throughout history, the hearth has been an integral part of a household, becoming synonymous with notions of domesticity, and placemaking. Fireplaces are kept in their entirety on the lower floors, and the recesses and hearth stones are retained in the artists’ private spaces.
The designs also set out to maintain the juxtaposition of public and private spaces. The introduction of glazed panels in the floors and walls allow for their integration. Diagonal views across the buildings and through the floors expose the Foundation’s ecosystem at work, as well as opening up the two buildings and bringing in more light throughout the space. With flexible artist workspaces throughout, the five-storey property boasts an expansive gallery / workshop space on the lower ground floor; reception, dining area and kitchen on the ground level; offices and library on the first, whilst the residents’ quarters occupy the two top floors.

Adopting the role of architect cum archaeologists, we have created an environment which is unassuming, layered and contextual, while peeling back the layers of ornamentation and finish to expose the period craftsmanship of the buildings. New insertions are made with a light and considered touch, while detailing is discrete and at times whimsical. Brickwork to the reveals of the new openings is left exposed and overhead concrete lintels retained in their natural state. By leaving materials in their raw state, a reminder of the building’s beginnings is introduced. A sense of permanence is imbued in the two townhouses, linking the present with the past and consequently looking ahead into the building’s exciting future.