Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



Thanks

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 24hrs.


In the meantime, check out our amazing community of architects and start creating your list of favourite projects. This will let the architects know what sort of design you love.



Please verify your email address

Thank you for signing up to Architects' Republic. Please look for a verification email in your inbox and click the link to continue.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

By showing interest in this brief - please confirm you agree to our Terms and Conditions.


  I agree to terms          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Studio Carver

Studio Carver

Studio Carver - Belsize Reading Room

Studio Carver

A place of quiet work and reflection for a retired couples north London home. A small extension to a house in Belsize Park, designed to expand and reconnect the existing study with the rear garden.

 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



The project is designed around a large picture window projecting out into the patio and garden area. The new study encloses against an existing garden wall with bespoke joinery and desks carefully integrated into the building form and glasing. Oak cladding wraps back against the existing brick façade creating a pocket for a new sliding door, allowing direct access to the garden from the living room.

Oak linings internally and externally establish a strong connection between indoors and out with a raised planter and bench extending the building line further into the garden.

The works also include the complete refurbishment to the ground floor of the property, with new kitchen, dining and living areas. Developed within permitted development rights and a fixed maximum floor area, various sketch designs were produced investigating, light, volume, view and access.

The project brief was to design a reading room and study for a 1950’s, end-of-terrace house. The challenge was to create a spacious and light filled extension within a confined north London garden that was both sympathetic to the original house and a characterful addition to the property.

The clients have raised three children in the house since the 1970’s, improving and extending the property over time to adapt to their family’s changing needs. Now both retired, these latest changes create a new, intimate space, just for them.

The extension is designed around a large picture window projecting out to the patio and garden. The new study encloses against an existing garden wall. Bespoke joinery and desks are carefully integrate in the building form, giving home to an extensive collection of artefacts and books collected over the years. The result is a tranquil space for work and reflection.

A folding façade of glass and oak clads the extension and wraps back against the existing house, tying together old and new. Oak lining internally establishes a continuity of materials inside and out and draws the occupant’s views to the garden.

Oak clad planters extend along the garden wall and stich the building into the existing landscape. The old bricks provide a textured and warm backdrop to the new oak lining, flowers and greenery. A small bench on top of the planter provides a place to sit amongst the flowers and rest against the garden wall.

Structural Engineer: Elliot Wood Partnership
Building Control Inspector: Butler & Young
Main Contractor: Alex Baran Construction
Joinery: Village Cabinets