Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Studio Carver

Studio Carver

Studio Carver - Belsize House

Studio Carver

An American inspired, oak and glass addition to an Edwardian house, creating intimate and private ways to enjoy a garden within a dense north London setting.

 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



A refurbishment and extension of an Edwardian terrace property in Belsize Park, North London. The extension replaces an existing conservatory creating more usable space internally and better visual and physical connections to the garden.

Within a dense urban context, deep timber fins reduce neighbouring views into the property, giving the owners more privacy whilst maintaining an intimate relationship with their garden.

A old single glazed conservatory at the rear of the clients’ house was unbearably hot in the summer and cold in the winter. It was overly exposed to neighbouring properties, providing little privacy and poorly configured, making it a challenge to use efficiently

The Anglo-American clients wanted an energy efficient, modest extension to replace the existing conservatory and serve as the family’s primary dining area. They wanted a contemporary structure reminiscent of American-style conservatories. The extension was to provide more usable space and improved privacy, whilst maintaining strong visual connections to the garden.

The challenge was to reference American, suburban architecture while simultaneously relating to the house’s Edwardian style. Tall vertical sash windows reflect the elegance and rhythm of the existing French doors. Deep oak fins between the windows express this verticality whilst diminishing neighbouring views into the property.

The timber fins and windows rest carefully atop a fair faced concrete plinth, grounding the new conservatory. White oiled oak cladding, combined with exposed concrete, creates a calm palette and subtle contrast to the existing London stock brick and white painted house.

Internally an oak bench spans across the rear elevation ensuring the most efficient use of the small 10sqm space. Occupants can sit against the glazing, experiencing the garden and landscape while still protected from the heavily overlooked site.

A strip skylight between the extension and existing house separates new from old and, together with the timber fins, cast dramatic and changing shadows inside the space throughout the day.

Structural Engineer: Price & Myers
Party Wall Surveyor: Guy Young Associates
Building Control Inspector: Butler & Young
Carpentry and Joinery: Emanuel Hendry
Main Contractor: Produk Ltd
Concrete Consultant: David Bennett Associates