Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Strom Architects

Strom Architects

Lymington, Hampshire

Facebook pinterest

Strom Architects - Private House, Suffolk

Strom Architects

We were commissioned to design a country house – ‘a dream in a wood’, a peaceful place to relax, regenerate, and think of new ideas.

Photographs by

CGI - Peter Guthrie Visualisation


 



 



 



 



 



 



The existing site has the remains of a house that burnt down a while ago and there is also a pool.

The site in Suffolk sits at the edge of a flood zone, determining a new raised floor level for the proposed house.

With the remains of the house and the given floor levels, we decided to float our design above the ruins. This allowed us to keep the memory of the old house, and place the new house as a light-weight intervention on the site.

The linear design picks up on the building form from the ‘long cottage’ found in the locality.

The entrance bridge, above the ruins, sets up the whole philosophy of the house, even before you actually enter, as well as successfully dealing with safe egress from the house to higher land in case of a flood. The building is also set like this so that it can be read on its own, and thus touch the existing site lightly.

The building is orientated towards the West-South-West, and sits on an angle above the existing ruins facing the best views.

A two-storey element punctures through the roof, and contains a master bedroom suite at the first floor. This is positioned towards the existing coach house, thus minimising the impact of the building on the more open site to the south.

This two storey element is recessed from both the west and east facade as to reduce the scale and the appearance of the building.