Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Stephen Kavanagh Architects

Stephen Kavanagh Architects

London

linkedin pinterest

Stephen Kavanagh Architects - Copeland Grove, Dublin

Stephen Kavanagh Architects

Photographs by

Alice Clancy


Copeland Grove - kitchen at dusk

Copeland Grove - kitchen at dusk 



Copeland Grove - dining

Copeland Grove - dining 



Copeland Grove - exterior at dusk

Copeland Grove - exterior at dusk 



In commissioning the extension and refurbishment of Stephen’s childhood home, a 3-bed terraced house in North Dublin, Dolores and Steve Snr desired something light and spacious that would help them engage with their sizeable garden, previously hidden from view.

A large amount of glazing was employed to provide a transformative panoramic view, while also increasing the solar heat gain into the house. The old kitchen extension had been the greatest source of heat loss in the house, so it was poetic that its replacement should become a net contributor to thermal comfort. With the extension primarily facing north, a roof light runs the length of the extension to allow sunlight to enter the space throughout the day.

To counteract the clean, crisp lines of the glass, the remaining solid elements of the extension were made as warm and tactile as possible. The timber frame was exposed internally, and timber was used for the interior finish of the window frames. The floor and walls were tiled for the most part, while even the dining table and pendants were made or raw timber and concrete.

For the exterior, the question was what material could be used that would both contrast with and compliment the plain white suburban terrace. Charred timber cladding was chosen as the material that would embody the timber construction and provide a durable, monochromatic palette. Due to budgetary constraints, the cladding was charred on site by the main contractor, which gave it the desired roughness and tactility, while also revealing a natural sheen in the wood.

Lighting design was key to the success of the interior space, creating a calm and relaxing atmosphere for evening entertaining. Concealed LED strips illuminate the exposed timber joists, with LEDs on the kitchen units providing task lighting over the work surface. Add to this the pendants over the dining tables, and the space is typically illuminated without the need for any downlights or visible lamps.

In combination, these details work together to create a cosy timber box that has transformed the lives of Dolores and Steve, providing a social heart to their home.