Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



SOUP Architects

SOUP Architects

London + Guernsey, United Kingdom

Facebook pinterest

SOUP Architects - Wedge House

SOUP Architects

RIBA Regional Awards 2014 - Winner

The Sunday Times British Homes Awards 2014 - Winner

Blue Ribbon Awards 2014 - Self Build Home of the Year

ŠAndy Matthews

ŠAndy Matthews 



ŠAndy Matthews

ŠAndy Matthews 



ŠAndy Matthews

ŠAndy Matthews 



ŠAndy Matthews

ŠAndy Matthews 



ŠAndy Matthews

ŠAndy Matthews 



ŠAndy Matthews

ŠAndy Matthews 



ŠAndy Matthews

ŠAndy Matthews 



 



RIBA Regional Awards 2014 - Winner

The Sunday Times British Homes Awards 2014 - Winner

Blue Ribbon Awards 2014 - Self Build Home of the Year

We were approached by enlightened clients looking to unlock the potential of a backland site set in the rear half of an existing suburban garden in Surrey. Their brief was to create a contemporary five-bedroom house for 3 generations of family.

The design uses the irregular shape of the existing garden to tuck the proposed house into an unassuming triangular pocket to the side of the garden that maintains long views from the main house. The proposed house is orientated to minimise overlooking to/from an apartment development to the East and maximises afternoon and evening sun by being orientated West.

Our client’s ambition to have a relaxed, informal series of living spaces work well with the asymmetric volumes created. The strong physical connection to the garden aims to extend the calm modernism of the internal spaces out to the garden backdrop.

The asymmetric form also integrates a private south/west facing first floor balcony to the Main Bedroom and a large cantilevered section to create a covered external space to the entrance door. Recesses in the Eastern Elevation facing the adjoining housing estate allow openings within the façade that avoid overlooking, shaped and orientated towards mature oak trees oblique to the site. Natural light is then brought into the heart of the house though a number of triangular roof-lights over the main staircase and main bedroom dressing area.

The house is provided with level access from the street and conforms to Lifetime Home criteria. To allow future flexibility, the internal arrangement allows for the Ground Floor Snug space to be converted to a bedroom if required with the adjoining wc and shower providing accessible washing facilities.

The building fabric is formed from a bespoke steel frame design and highly insulated timber frame infill. An integrated Heat Recovery Ventilation System ensures the demand for internal space heating is kept to a minimum. Solar water panels fixed to the main roof provide most of the hot water demand and a fully integrated rainwater harvester buried in the garden contributes to cold water supply.

The palette of external materials of vertical batten Western Red Cedar and dark grey smooth render subtly blends the house into its surrounding environment. Internally the use of a dark American Walnut, polished concrete, complimented by an off-white wall finish and deep slate grey finish to bathroom areas gives the project a warm material richness. The glazing system is split between efficient casement units with bespoke larger units, including a Ground Floor triple sliding unit that slides into the external wall to create a completely clear 6.5metre open from the living space to the garden.