Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



Thanks

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 24hrs.


In the meantime, check out our amazing community of architects and start creating your list of favourite projects. This will let the architects know what sort of design you love.



Please verify your email address

Thank you for signing up to Architects' Republic. Please look for a verification email in your inbox and click the link to continue.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

By showing interest in this brief - please confirm you agree to our Terms and Conditions.


  I agree to terms          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Shade Abdul Architecture

Shade Abdul Architecture

London

Shade Abdul Architecture - Homefield Close

Shade Abdul Architecture

Energy efficient retrofit home

Kitchen/dining area

Kitchen/dining area 



Creative studio space

Creative studio space 



Kitchen/diner

Kitchen/diner 



Rear view of the house

Rear view of the house 



Kitchen/dining area

Kitchen/dining area 



Stairwell

Stairwell 



Stairwell

Stairwell 



Stairwell

Stairwell 



Bathroom

Bathroom 



Bathroom

Bathroom 



Bathroom

Bathroom 



Guest bedroom

Guest bedroom 



Guest bedroom

Guest bedroom 



Main bedroom

Main bedroom 



Stairwell

Stairwell 



Study

Study 



Living room

Living room 



Living room

Living room 



Front view of the house

Front view of the house 



We were approached by Lynn and Peng to help refurbish their 1960s detached home in Chelmsford. Although Chelmsford was a little further than we would typically cover, we were very keen to work with them as they seemed very knowledgeable and passionate about architecture and design.

The house itself had had various works carried out over the years, including extensions to the front and side of the house as well minor works such as the installation of secondary glazing. The initial meeting at the house highlighted that one major refurbishment was required to bring the house cohesively up to modern standards and to comply with the building regulations.

Working closely with the clients, we set about re-configuring the ground floor layout in a way that rationalised the spaces. So for example, the central space where all other ancillary spaces would flow from was turned into the living room, and as a result, we flipped the original living room with the kitchen and dining area. The extension to the side of the original building had been subdivided into two rooms, which we combined to form one large creative studio space where there would be wet media. A bespoke flip-out table was installed in the studio to allow an area where our clients could work at a comfortable height. Bespoke full height storage was also installed in the studio to allow for both open and closed shelving.

We sought to open the house to the garden as much as possible through large glazed sliding doors. This not only helped to maximise the natural light levels within the house, but also to create strong visual links between internal spaces and also between the interior and the exterior.

The original stairwell had a headroom height that was not compliant with current building regulations. It was also perhaps the darkest area in the house when we started the project. We redesigned the stair and punched a glazed opening in the exterior wall, so that the stairwell could be filled with natural light.

Other improvements included thermal retrofitting the house so that it was properly insulated. A smart home system was installed to improve the energy efficiency of the house by learning the habits and preferences of our clients.

The end result is a light and airy home whose internal spaces open to each other and to the external garden. In Lynn's own words:

"It (the project) was a mutual pleasure! A satisfying collaboration and a beautiful result, which I for one am enjoying greatly!"