Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



Thanks

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 24hrs.


In the meantime, check out our amazing community of architects and start creating your list of favourite projects. This will let the architects know what sort of design you love.



Please verify your email address

Thank you for signing up to Architects' Republic. Please look for a verification email in your inbox and click the link to continue.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

By showing interest in this brief - please confirm you agree to our Terms and Conditions.


  I agree to terms          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Rural Office for Architecture

Rural Office for Architecture

Llandysul, Wales

linkedin pinterest

Rural Office for Architecture - Beacon Stoves Showroom

Rural Office for Architecture

Beacon Stoves is a showroom for a wood energy appliance retailer in west Wales.

Projecting entrance lobby viewed from the road with showroom at rear overlooking landscape.

Projecting entrance lobby viewed from the road with showroom at rear overlooking landscape. 



Main showroom space with panoramic views to the south and west.

Main showroom space with panoramic views to the south and west. 



Exposed timber frame details.

Exposed timber frame details. 



Internally the structural members form a strong geometric framework.

Internally the structural members form a strong geometric framework. 



Each timber member was prepared and jointed on site, fitting together like a 3D jigsaw.

Each timber member was prepared and jointed on site, fitting together like a 3D jigsaw. 



External cladding.

External cladding. 



View of showroom from south west  with entrance lobby to the left.

View of showroom from south west with entrance lobby to the left. 



View of showroom from south elevation, with rear wall used as display for woodburning stoves. Slate wall houses biomass boilers ducted to  plantroom behind.

View of showroom from south elevation, with rear wall used as display for woodburning stoves. Slate wall houses biomass boilers ducted to plantroom behind. 



Site context with warehouse in background.

Site context with warehouse in background. 



The single storey showroom nestles into the bank adjacent to the adjoining dwelling, so as not to deprive them of the south westerly light.

The building is built from trees felled and harvested from plantation land owned by the client; the douglas fir frame was designed, and a cutting schedule prepared, prior to the timber arriving at the sawmill. The surplus timber was used for cladding or furniture, with the remaining sold on.

The internal layout provides a flexible open plan retail floor area linked to an office, plant room, WC and stock room. Glazing to the south and west provide views out over open countryside, whilst increasing solar gain during winter months.

The project was awarded RIBA Welsh Small Project 2012 & RIBA Welsh Architecture Awards 2012.

Word from the architect

RIBA Welsh Small Project Award 2012