Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



Thanks

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 24hrs.


In the meantime, check out our amazing community of architects and start creating your list of favourite projects. This will let the architects know what sort of design you love.



Please verify your email address

Thank you for signing up to Architects' Republic. Please look for a verification email in your inbox and click the link to continue.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

By showing interest in this brief - please confirm you agree to our Terms and Conditions.


  I agree to terms          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Robert Dye Architects

Robert Dye Architects

London, United Kingdom

Robert Dye Architects - MEWS HOUSE PRIMROSE HILL

Robert Dye Architects

Extensive work to No 5 Kingstown offered Robert Dye Architects an opportunity to pursue two objectives in a single commission: to fulfill the client’s brief to enlarge, open up and modernize their home; and complete a meaningful contribution to the local streetscape.

Front elevation Mews House no. 3 (left) & no. 5 (right)

Front elevation Mews House no. 3 (left) & no. 5 (right) 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



<p>The original mews buildings at both no. 5 and 3 were poorly remodelled in the 70s, both cramped, introverted, and shut off from the street. Seeing our earlier rebuild for their neighbour at no. 3, our client asked us to realize the potential of no. 5, expanding and re-organising it to create a contemporary home to accommodate the demands of a growing family. </p><p>We took the opportunity to pursue two objectives in a single residential commission: to realize the client’s brief to create a contemporary home with a sense of openness, and to complete a meaningful contribution to the local streetscape.</p><p>On this very tight site we extended backwards, underneath, and sideways; the client owned a slither of land onto which we shifted the entire street-end wall, articulated with a glass flash-gap to the retained front façade.  We created a new basement level, unified with the ground floor / courtyard level by an open stair against the front and glass floor across the back. At loft level to open up to the sky and garden views, we rebuilt two dormers in structural glass at the front and cut in a hidden balcony for the master bedroom at the rear.</p><p>The aggregate of all the changes outlined above meant a significant rebuild became possible, essentially a façade-retention project. In turn this allowed us to introduce a much higher level of sustainable construction. We re-used the timbers from joisted floors and roof but introduced new externally insulated block work, directly plastered inside to give thermal mass.  Further thermal inertia was introduced by the use of float-finished concrete slabs to both the Ground and Basement floors.  Externally, we used rubber and stainless-steel roofing materials for their environmental attributes.</p><p>Having built a like-minded project next door, we thought to explore how upgrading the private terraced house we could also make a meaningful contribution in repairing local streetscape.</p><p>Re-organising the ground floor of the front façade, pairing with no. 3, allows our reinstated openings to re-engage the houses with the street. The articulated glazed corner and new end-of-terrace wall re-define the site as corner condition rather than as the ‘broken’ terrace that it was.  The house, with its neighbour, looks to unify and extend the mews terrace while speaking to Camden’s courtyard housing beyond. </p>