Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Reed Watts Architects

Reed Watts Architects

London

linkedin pinterest

Reed Watts Architects - V&A Entrance

Reed Watts Architects

Two new arrival spaces at the V&A Museum

Photographs by

Ben Tynegate & Simon Kennedy


 



 



 



 



 



 



 



 



 



The brief sought proposals to refurbish & re-model two arrival spaces located off Exhibition Road. The design improves and reinforces the relationship between these spaces and the elegant rotunda above. The projects were sequenced to complement associated projects, which form part of the V&A’s FuturePlan programme.
The work to the tunnel entrance, used by over ¾ million visitors annually, has focused on the installation of a new, polychromatic marble floor. The new floor is inspired by the many beautiful examples of stone and mosaic throughout the galleries. The original centre of gravity within this corner of the site is re-established by revealing the four primary columns and is further enhanced by the patterned floor and silver gilded ceiling.

The diagonal pattern in the marble floor draws the eye across the space, inviting exploration and checking the natural instinct to walk straight through the space into the Hintze gallery. The integration of black Nero Marquina skirtings and a White Carrara grid are key heritage components that help to knit the new space with the historical galleries into which it leads.

The refurbishment of the former ground floor entrance transforms the space into a new Members reception space. Taking its lead from the tunnel entrance the corners of the room are painted dark to reveal the primacy of the central structure, which climaxes in the rotudna.

Materials are replicated. The reception desk, sited below a new ‘living’ chandelier by Julian Melchiorri, is clad in coloured marble and topped with a hardwood counter from salvaged timber from the V&A archive.

The new doors are from the same salvaged timber new, but detailed and finished to match seamlessly with the hardwood drums above the doors. Space for cloaks and new display areas are located at the periphery.

Word from the client

“In rethinking the Tunnel Entrance for the V&A Reed Watts have created a space that is both eminently beautiful and robust enough to cope with the footfall of our 4 million annual visitors. What was an awkward, transitional area has been transformed into a place that embodies the values of the museum, in its quality of design, intelligent use of materials and precision of nish. eir understanding of the needs of the institution and their willingness to challenge our preconceptions has resulted in an entrance that not only welcomes but inspires the visitor.” Philippa Simpson,
Head of Design & Interior Projects Victoria & Albert Museum