Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Raw Architecture Workshop

Raw Architecture Workshop

LONDON

Raw Architecture Workshop - House At Camusdarach Sands

Raw Architecture Workshop

New build family house overlooking Camusdarach Sands and the islands of Eigg, Rhum and Skye on the west coast of Scotland.

Photographs by

David Barbour


 



 



 



 



 



 



RAW completed a new build house on steeply sloping, former rough grazing land at Camusdarach Sands. The clients, a young couple already living and working in this isolated location, were keen that we develop the proposals to capture the spectacular sun rise views over the mountains and sun set behind the islands.

Given the topography, our initial response was to locate the living spaces on the upper portion of the plot, with the sleeping accommodation and entry level stacked beneath. Construction is low tech, consisting of an exposed concrete base sitting beneath a more expressive timber frame superstructure.

There is a clear distinction in internal arrangement of space and function across 3 levels, denoted by changes in light levels, scale of spaces, floor to ceiling heights and materials. Entrance is at the lower level into a darker, utilitarian concrete bunker. As you progress up through the building, via the birch ply staircase, spaces enlarge, daylight levels and ceiling heights soar, and materials are characterised by a lighter finish.

Environmental considerations vary in scale and type; from building position and orientation, local labour, skills and materials, to the inclusion of an air source heat pump and super insulation.

The choice of the external colour was much debated and was chosen to tune into the characteristics of the peat, gorse and stormy skies. Perhaps in a few years we might try deep red.