Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Quinn Architects

Quinn Architects

pinterest

Quinn Architects - Barbican Cromwell Tower

Quinn Architects

A new language for a Barbican Type 3 tower flat interior, this small but intimate scheme is neither preservation or a completely new architectural language.

Photographs by

Rob Parrish


Axometric

Axometric 



Plan

Plan 



Introduction

Introduction 



Kitchen

Kitchen 



Living

Living 



Dining 1

Dining 1 



Dining 2

Dining 2 



Bathroom

Bathroom 



Hallway

Hallway 



Kitchen Detail

Kitchen Detail 



Storage

Storage 



A new language for a Barbican Type 3 tower flat interior, this small but intimate scheme is neither preservation or a completely new architectural language.

This small but intimate scheme is neither the sole preservation of the existing details or a completely new architectural language. A focus on clear practical and flexible living were key to this design, with a reductive approach to retiring some original elements to allow better use of the spaces. A great respect and affection for the Barbican detailing and the experience and research conducted over 12 years of living in the Grade 2 listed estate was the catalyst for the reconstruction of the historic flat which occupies an 11th floor location with South West views over St Pauls cathedral. Primary Materials such as Oak , White Lacquer cabinetry and Terrazzo Details, materials and products are consistent in all of the rooms. The door frames are based on the elegant proportions of the original internal shadow-gap but call out the quality found on the external Iroko hardwood windows and doors. The skirting was evolved in timber after a visit to the Aalto house and studio in Helsinki, which was an important reference for the original Architects. The use of white lacquer follows the original painted metal cupboard doors and by using a two pack polyurethane finish the material is used throughout for joinery doors including the kitchen. Terrazzo is also used in the kitchen and bathroom as a functional and contextual reference to the use of the material throughout the complex. The bespoke kitchen has been designed as an evolution of the original Barbican galley kitchen with some improvements. New interpretations of the recessed kitchen handle details have been evolved as well as the new choice of materials of an extremely practical terrazzo floor, 25mm white lacquered doors, bespoke ABS edged Abet laminate carcass units and a combination of stainless steel and Caesar-stone integrated counters with integrated LED lighting. Intense detailing was carried through to all the drawer and cupboard interiors to maximise the storage space. The original steel cupboard design which is common to all bedrooms and the hallway have been replaced to maintain the original design intent, but are delivered in lacquered MDF with integrated lighting and Oak interiors. The handle has been developed as a similar reference to the clutch handles common to the entrance joinery. The interiors of these storage elements have been carefully designed to maximise the available storage allowing the light and open apartment to remain a calm and tranquil space. The scheme attempts to show a thoughtfulness and direction of how these important interiors can be updated and modernised while still respecting the original architectural character and atmosphere. These new spaces sit happily along side original interiors through a shared knowledge and a close attention to detail. This is a modern interpretation of a radical language with intense study of the details in a practical, modest and respectful sense.