Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



Thanks

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 24hrs.


In the meantime, check out our amazing community of architects and start creating your list of favourite projects. This will let the architects know what sort of design you love.



Please verify your email address

Thank you for signing up to Architects' Republic. Please look for a verification email in your inbox and click the link to continue.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

By showing interest in this brief - please confirm you agree to our Terms and Conditions.


  I agree to terms          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Proctor and Matthews

Proctor and Matthews

London, United Kingdom

Proctor and Matthews - Gorilla Kingdom, London Zoo

Proctor and Matthews

Gorilla Kingdom creates an immersive landscape and visitor attraction which houses the western lowland gorillas and other native species of the African rainforests of the Congo and Gabon.

 



 



 



 



Gorilla Kindom photography by Tim Crocker

Gorilla Kindom photography by Tim Crocker 



The ‘Gorilla Kingdom’ project is viewed by the Zoological Society of London (ZSL) as the most significant re-structuring of London Zoo for forty years. The scheme focuses on the wider zoo strategy of providing enlarged and enhanced animal enclosures and removing (where possible) bars, cages and the visually obtrusive barriers separating animals from visitors. The design evolved through a two year collaborative dialogue with the project team of in-house project advisors, animal experts, keepers and external consultants to create an immersive landscape and visitor attraction which will highlight the plight of western lowland gorillas and other native species of the African rainforests of the Congo, Rwanda and Gabon.

The design offers a series of viewpoints from which the visitor observes and is observed by the gorillas. These views unfold, around a promenade route following a moat that bounds the gorillas new paddock and culminating in the boardwalk structures. The form and detail design of this viewing enclosure evokes the culture and materials of the Gorilla’s natural habitat without the need for Disneyesque pastiche. The boardwalk itself is made from rich, red Ekki hardwood (recycled from railway sleepers) and the ceiling and walls are clad in Douglas Fir ply panels patterned with cut-out sections and stripes of paint inspired by the rhythmic Kuba fabric patterns traditionally made in the Congo and Rwandan regions - often making symbolic reference to ‘the ancestors’. The visitor boardwalk is separated from the gorillas by a glass wall given lateral support by the canopy columns. The columns are made from bamboo, again a material reference to the gorillas’ natural habitat and we believe the first use of structural bamboo in the United Kingdom.