Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



Thanks

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 24hrs.


In the meantime, check out our amazing community of architects and start creating your list of favourite projects. This will let the architects know what sort of design you love.



Please verify your email address

Thank you for signing up to Architects' Republic. Please look for a verification email in your inbox and click the link to continue.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

By showing interest in this brief - please confirm you agree to our Terms and Conditions.


  I agree to terms          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Proctor & Shaw

Proctor & Shaw

London

linkedin pinterest

Proctor & Shaw - Pod House | Dulwich

Proctor & Shaw

The brief was to extend and re-invent the ground floor for modern family life, complete a luxurious master ensuite and maximise the potential of the loft space. A part-two storey rear extension was the result, with a hanging timber clad ‘pod’ forming the dramatic centre piece to the ground floor kitchen/dining space.

Photographs by

Ben Blossom


 



 



 



 



 



We met the clients in early 2017 and were asked to proceed quickly through planning. The fast programme informed the design of the full-width glazed rear extension with stepped flank walls that could be lowered or reduced in length without compromise to the overall design. The flank walls frame the glass sliding doors in brick. The hanging timber pod has a custom roof lights to all three sides with mirror cladding to the supporting beams and therefore appears to float above the kitchen island, forming a dramatic centre piece to the space. A power float concrete floor flows from inside to outside and the new garden, which has been impressively landscaped by the client.

The house, rather unusually, has three floors to the rear and two to the front with impressive 3.0m high ceilings. A standard loft extension was therefore not viable and instead we proposed that the loft was opened up to create large rooms with two floor levels. The master bedroom suite was positioned across the front of the house with a luxurious ensuite bathroom.

Internally original details were retained where possible, sometimes with great personal dedication by our client, in contrast to the modern rear extension where robust materials such as timber and concrete are expressed.