Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Proctor & Shaw

Proctor & Shaw

London

Facebook linkedin pinterest

Proctor & Shaw - Battersea House | Wandsworth

Proctor & Shaw

A post-war end of terrace house has been completely refurbished and extended with a contemporary loft and a modern rear extension by its architect owner.

Photographs by

Stale Eriksen


 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



The original building is part of a post-war terrace built in the early 1950s on a bomb site. The home was extended to the side in the 1980s by the previous owner.

We purchased the property in May 2017 and immediately set about a full refurbishment and extension project which included the full landscaping to both front and back gardens. The project started on site in August 2017 and completed in February 2018.

We liked the post-war utilitarian design of the original building and looked at mid-century American domestic architecture, in particular the Case Study Houses by Craig Ellwood, for inspiration. In terms of massing we extended out the back as far as was reasonable and created level access to an excavated garden. The loft has been full extended with a crisp modern full-width flat dormer.

The design robustly expresses the construction and materiality. The ground floor extension is built in a light cream brick, which contrasts with the dark blue painted original brickwork. Glazing is full height and width, expressed as a plane, with thin capping details to disguise mass. Roof and ceiling construction is exposed and co-ordinated with discreet lighting, making positive architecture out the original challenging ceiling heights.

The vertical circulation has been enhanced with a new custom painted steel guarding and balustrade. This in turn is co-ordinated with a crafted birch plywood stair case to the loft. The rooms throughout the house have been treated individually with colour or materiality; dark green to the sitting room, pastel shades to bedrooms, unpainted plaster to the master bedroom, with tile and terrazzo to the bathrooms.

The rear garden is simply laid out to accommodate areas for play, sitting and cooking.