Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



POW Architects

POW Architects

London, United Kingdom

Facebook linkedin pinterest

POW Architects - Cookham Dean

POW Architects

A Contemporary Concrete, Glass and Stone home adjacent to the river Thames.

POW Architects - Cookham Dean, Pool view

POW Architects - Cookham Dean, Pool view 



POW Architects - Cookham Dean, Riverside view

POW Architects - Cookham Dean, Riverside view 



POW Architects - Cookham Dean, Library view

POW Architects - Cookham Dean, Library view 



POW Architects - Cookham Dean, Night view

POW Architects - Cookham Dean, Night view 



POW Architects - Cookham Dean, Rear View

POW Architects - Cookham Dean, Rear View 



Our client a property developer based in London acquired the modest bungalow on a stunning green belt site at the bottom of Winter Hill in Cookham, near Marlow with a view to demolishing the existing property and creating a light filled home in which to raise his growing family. The site sits opposite a small island in the middle of the river Thames and has extensive river frontage, which in winter acts as part of the flood plain of the river.

Our approach was understand the extent of the flood plain and the full site context and develop a design that uses the form of the existing building, creates a modern home but that does not impact upon the surrounding green belt.

The main views of the river have a northerly aspect so we needed to pull the proposed building away from its northern edge to allow warm sunlight into the house, a narrow plan allows light from both north and south to enter the ground floor. Moving the building south also allows a courtyard kitchen garden to be created so over breakfast the client can be both sheltered and have expansive view of the river to the south. Sleeping accommodation is located at the first floor and is protected by a solid wall to the south with balconies to the north maximising the view across the valley. Additional leisure facilities are housed in a subterranean space, which gives the client maximum volume but maintains the modest impact upon the characteristics of this special part of Berkshire