Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



PiP Architecture

PiP Architecture

Cambridge, England

linkedin pinterest

PiP Architecture - Park View, Chesterton

PiP Architecture

PiP's proposal was to demolish a 1950’s detached dwelling which had fallen in to disrepair and was of poor and inefficient construction to enable the erection of four five-bed-roomed dwellings with off street parking, including landscaping and access.

Our design for Park View demonstrates our ability to match creative form to practical function in our building schemes.

Given the constraints of the site, we minimised the circulation space by providing split level access to each floor accessed off a glazed stairwell. Each floor is separated via a glazed screen which allows natural daylight to flood through the dwelling and light the circulation areas on the north side of the building.

The split level allowed each floor plate to take advantage of the southerly aspect whilst lighting the north side of the building, optimising solar gain and providing attractive views across the park to the rear. By providing the split level it also ensured that adequate accommodation could be provided to cater for a five-bedroom family dwelling whilst respecting the constraints of the conservation area in which it lies.

Living areas are proposed across each floor plate providing flexibility to the occupants and allowing them to move around the building depending on circumstances. This is reinforced by a terrace area to each floor access off living areas. The lower ground floor provides intimacy and seclusion if privacy is desired whilst upper floors provide attractive views across Cambridge.