Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



PiM.studio Architects

PiM.studio Architects

London

Facebook linkedin pinterest

PiM.studio Architects - V&A Dundee

PiM.studio Architects

V&A Dundee
Dundee, Scotland, UK
Building construction completed January 2018
Opening: 15th September 2018
Total floor area 8,445 m2
Budget: £80.11 million
Client: Dundee City Council

Maurizio Mucciola has been Project Architect/Team Leader from Competition and until 2015 whilst at KKAA
PiM.studio has then been appointed in 2016 to complete the delivery of the Project and Maurizio has retained his Project Architect role until completion.

Design team
Lead Architect: KENGO KUMA & ASSOCIATES
Project Architect: Maurizio Mucciola (KKAA – PiM.studio)
Delivery Architect: PiM.studio Architects
Executive Architect: James F Stephen Architects

Photographs by

命oss Fraser McLean 和aurizio Mucciola CG:呱engo Kuma & Associates


The building reflected on the water 和aurizio Mucciola

The building reflected on the water 和aurizio Mucciola 



Building prow on the River Tay 和aurizio Mucciola

Building prow on the River Tay 和aurizio Mucciola 



View from the city Union Street 命oss Fraser McLean

View from the city Union Street 命oss Fraser McLean 



The main Public entrance 和aurizio Mucciola

The main Public entrance 和aurizio Mucciola 



Night view 命oss Fraser McLean

Night view 命oss Fraser McLean 



View from the River 和aurizio Mucciola

View from the River 和aurizio Mucciola 



The Public Promenade passing through the building 和aurizio Mucciola

The Public Promenade passing through the building 和aurizio Mucciola 



The Main Hall 呱engo Kuma & Associates

The Main Hall 呱engo Kuma & Associates 



Galleries Foyer 呱engo Kuma & Associates

Galleries Foyer 呱engo Kuma & Associates 



Design Studio 呱engo Kuma & Associates

Design Studio 呱engo Kuma & Associates 



Main Hall 呱engo Kuma & Associates

Main Hall 呱engo Kuma & Associates 



Pinic room 呱engo Kuma & Associates

Pinic room 呱engo Kuma & Associates 



Auditorium 呱engo Kuma & Associates

Auditorium 呱engo Kuma & Associates 



Building Description
Envelope
The building envelope is created by methods of twisting, connecting and layering the city grid axis and the adjacent RRS Discovery ship axis, using a ring structure made of reconstituted stone and concrete to compliment the traditional construction materials used in Dundee and reflect the natural cliff structure of the coastline.
The building’s form creates dramatic spaces with an impressive main hall forming a public indoor plaza, and areas that overhang the external public plaza. The external envelope draws people to the waterfront and generates a new migration route along the riverside promenade. The interior space of the main hall is filled with a gentle light emanating from apertures cut through the layered stone to create an open yet intimate public space.

Ground Floor
The ground floor, which splits in two parts connecting on the upper floor, comprises the building entrance hall, reception, café and shop on the public part of the building; administration, delivery, back-of-house facilities, storage on the second part of the building.
The main hall will be a welcoming social space - a ‘living room for the city’ designed to encourage the public to interact with the building. It will be a fully programmed space hosting a variety of design-led events, a vibrant place for everyone to socialise and enjoy.
We designed a space that could capture the imagination of visitors and feel like an extension of the sequence of public spaces and plazas outside. It will create a strong integration between outside and inside, providing an offer that will appeal both to the citizens of Dundee and visitors from all over the world.
Flexibility and ease of access is critical to the function of this room. This is achieved through the careful organisation and positioning of elements such as the reception desk, cloakroom, café, museum shop and main feature staircase. Consideration of visitor movement within the area is reflected in the layout of this space.

First Floor
The picnic room, offices and associated amenities are located on the first floor. The remainder of the space is predominantly dedicated to plant space and storage.

Second Floor
The second floor is dedicated to exhibition galleries: the permanent Scottish Design Galleries and the 1,100 sqm temporary exhibition gallery which can also be subdivided in two galleries.
In the same floor there is a learning centre with learning studios, a 150 seats auditorium and a design studio, a resource centre, a flexible open space for the Michelin Design Gallery and a restaurant with a beautiful view over the River Tay.

Word from the architect

“My inspiration always starts from the place where the project will be. I have visited Scotland many times. It is a very beautiful country and I’m truly in love with the Scottish landscape and nature. When we started this competition, the first thing I wanted to do was visit the site. I always want to do this. After all, certain things can be felt there and nowhere else.” - Kengo Kuma

Word from the client

“Striking and bold, yet sympathetic to the surrounding landscape. Modern and cutting edge, yet true to Scotland’s heritage of innovation. Strong and resilient, yet beautiful and clever.
“We have relished making this vision, which pushed the boundaries of what is physically possible, a reality. Since 2015, hundreds of people – undeterred by the complex and unique challenge ahead – have lent us their skills and expertise to deliver this superb building.
“V&A Dundee is being developed with support from the Scottish Government, Heritage Lottery Fund, Dundee City Council, the UK Government, Creative Scotland, Scottish Enterprise, University of Dundee, Abertay University and many trusts and private donors. We thank them all for their generous support.
“V&A Dundee is a remarkable story of ingenuity, determination and dedication and I would like to thank everyone involved for their hard work.” - Philip Long, Director, V&A Dundee