Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



Thanks

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 24hrs.


In the meantime, check out our amazing community of architects and start creating your list of favourite projects. This will let the architects know what sort of design you love.



Please verify your email address

Thank you for signing up to Architects' Republic. Please look for a verification email in your inbox and click the link to continue.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

By showing interest in this brief - please confirm you agree to our Terms and Conditions.


  I agree to terms          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



PiM.studio Architects

PiM.studio Architects

London

Facebook linkedin pinterest

PiM.studio Architects - Sevenoaks Visitor Centre Competition Proposal

PiM.studio Architects

The proposal for the new Visitor Centre building aims at creating harmony with the surrounding Nature in a 2-ways integration.
On one hand, the building engages with the surrounding space by opening itself toward the outside, the lake and the nature, through a large outdoor Lake Terrace and an outdoor studio to the north.
On the other, we seek to integrate the Nature into the building by maximizing opportunities for the Reserve’s flora and fauna to “use” the building as part of the natural environment.
By designing different typologies of interstitial spaces all around the building skin, including on the roof, the external facades and under the building, we encourage small animals such as birds, bats and other to make the building as their home.
Similarly, the roof design naturally encourages the growth of moss on its surface and this will contribute to create a building which also acts as an ecosystem.

As simple triangular timber structure, a roof with varying pitches elegantly creates a shelter for all the required functions for the Visitor Centre in a simple yet flexible manner.
The layout is organized in two levels, ground and mezzanine, with the main program in the ground floor, facing the Lake, and additional functions which benefit from being more independent (treatment room, office, Exhibition Area) in the upper level.
To maximize flexibility all the spaces will be provided with an external access allowing each space to work independently.

We seek to develop details and solution that will be robust and that will minimize maintenance through time. Particularly on the external skin and roof we will aim at developing a design that will not require to be maintained “as new” always, but that will age naturally and beautifully, which will not only reduce maintenance but will also integrate with the environment better.
Maximising the use of natural materials will paly a key role in creating a low maintenance building able to live in harmony with the nature.
Locating the Management Facilities centre as an independent building will help maintaining a secure area for staff and management vehicles and goods.
A simple vehicular circulation with a one-way loop road will facilitate a clear traffic management for the Centre.

Bird's-eye view

Bird's-eye view 



Lake View

Lake View 



Masterplan

Masterplan 



Section

Section 



Plan

Plan 



Program Diagram

Program Diagram 



While the new Visitor Centre building will be located in the same position as the current building, it will be open toward the West Lake with views out and with a deck terrace providing easy access to the lake side, and flexible outdoor space.
The access road and parking will be reorganized with a more efficient solution providing a one-way loop circulation solution.
The Management Facilities building will be independent and built on the location where the old Jeffrey Harrison office building where once located.

In the new Visitor Centre building, a very simple, elegant external shape is reflected in the interior with a clear flexible space. The layout is organized in two levels, ground and mezzanine, with the main functions in the ground floor, facing the Lake, and additional functions which can benefit from being more independent (treatment room, office, Exhibition Area) in the upper level.
The new building emphasizes its relationship with the surrounding space by opening toward the outside, the lake and the nature, with a large outdoor Lake terrace and an outdoor studio to the north.
To maximize flexibility all the spaces will be provided with an external access allowing each space to function independently.
The Management Facility building is functionally independent with a very simple efficient layout and all functions are accessible externally.

We aim at developing a design as sustainable as possible with very low carbon footprint. A highly energy efficient envelope will contribute to reduce the energy consumption of the building; we will use low energy consumption systems as much as possible, and energy production from renewable sources (photovoltaic, geothermal, water collection and rain water re-use) and high energy efficiency (heat pumps, radiant panels) and aim to obtain a Near Zero Energy Building NZEB.

Word from the architect

The proposal for the new Visitor Centre building aims at creating harmony with the surrounding Nature in a 2-ways integration.
The Architecture is integrated with the environment by maximizing the use of timber and natural and sustainable materials, and at the same time we seek to integrate Nature into the building by maximizing opportunities for the Reserve flora and fauna to “use” the building as part of the natural environment.
By designing different typologies of interstitial spaces all around the building skin, including on the roof, on the external facades and under the building, we aim to encourage small animals such as birds, bats and other to make the building as their home.
Similarly, the roof design encourages the creation of moss on its surface and this will contribute to creating a building which also acts as an ecosystem in itself.