Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Phillips Tracey Architects

Phillips Tracey Architects

Richmond

Phillips Tracey Architects - Whitton Road

Phillips Tracey Architects

Whitton Road is a recently completed refurbishment, rear extension and loft conversion to a two storey, end of terrace Victorian home in Twickenham.

Whitton Road exterior

Whitton Road exterior  



Whitton Road interior

Whitton Road interior  



Whitton Road staircase

Whitton Road staircase  



Whitton Road staircase

Whitton Road staircase  



Whitton Road kitchen

Whitton Road kitchen  



Whitton Road interior

Whitton Road interior 



Whitton Road interior

Whitton Road interior 



Whitton Road exterior

Whitton Road exterior 



Whitton Road exterior

Whitton Road exterior 



Whitton Road exterior

Whitton Road exterior 



The design makes efficient use of the existing footprint of the house, rearranges spaces to suit modern family life, and refurbishes original spaces and features.

The house now contains a combination of cellular and open plan spaces. Original rooms have a simple finish, with upgraded services and retained period features. In contrast, the new kitchen opens out onto the new dining and family living area. The new space is flooded with natural light from a glazed side return and full height sliding aluminium framed doors.

The new rear elevation is lowered to allow level access to the garden. Orientated towards the garden, it creates a new physical and visual link between inside and outside. As well as providing more living space, the extension addresses the splayed geometry of the garden and helps to provide a robust and defined boundary to the site.

The original building is a double fronted traditional Victorian house. While the restored Whitton Road elevation retains its strong original character, it is juxtaposed with a more contemporary side elevation to provide a positive architectural addition to the neighbourhood. Here a series of clerestory windows, set beneath a zinc roof, appear to float above a tall new boundary wall. The brick and slate palette used for the first floor of the new extension connects the new with the old, while two zinc-faced dormers add a final contemporary flourish.