Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



Thanks

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 24hrs.


In the meantime, check out our amazing community of architects and start creating your list of favourite projects. This will let the architects know what sort of design you love.



Please verify your email address

Thank you for signing up to Architects' Republic. Please look for a verification email in your inbox and click the link to continue.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

By showing interest in this brief - please confirm you agree to our Terms and Conditions.


  I agree to terms          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Phillips Tracey Architects

Phillips Tracey Architects

Richmond

Phillips Tracey Architects - Waitrose, Winchester

Phillips Tracey Architects

The site occupies a corner position at the junction of Stockbridge Road and Stoney Lane, where a former petrol station and car showroom have made way for a new mixed use development including a foodstore, a twelve consultant medical practice, four individual shop units, seven residential units and parking for 191 cars.

Waitrose, Winchester

Waitrose, Winchester 



Waitrose, Winchester

Waitrose, Winchester 



Waitrose, Winchester

Waitrose, Winchester 



Waitrose, Winchester

Waitrose, Winchester 



The new building acts as an appealing counterpoint to the existing parade of shops and flats, and its mixed-use nature adds to the richness of an architectural composition that reinforces the urban pattern. The building has added a distinctive element to the townscape and provided facilities for which there was a demand, thus helping to support a previously declining local centre.

The car park is positioned in a new semi-basement which takes advantage of the slope on the site and also enables cars to be parked discreetly under the new building. The basement is connected to the upper floors by a feature tower which, as well as providing access to the local centre and connecting the district facilities, also acts as a visual marker. Externally the structural grid has been honestly expressed and forms a support to the lightweight roofs over the residential and healthcare.

The ground floor of the site is occupied by a new food store and a new shopping parade, which takes advantage of its southerly aspect with a new terrace fronting to Stoney Lane. The first floor contains storage and office accommodation above the foodstore. Residential units are positioned over the retail parade on the first and mezzanine floors, reinforcing the sense of activity along Stoney Lane in a similar manner to the parade on the opposite side of the Lane. It became apparent during the design phase that there was a requirement for healthcare facilities in Weeke, and after consultation with local medical practices the design was amended to include a new healthcare facility fronting Stockbridge Road.

The materials included a natural palette of local red facing brick, native timber boarding and glazed curtain walling to the retail frontages. Large overhanging eaves to roofs and brise soleil are used on glazed elements, which would otherwise be adversely affected by solar gain. The subtle variation in the facades reflects use and context.