Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Phillips Tracey Architects

Phillips Tracey Architects

Richmond

Phillips Tracey Architects - Waitrose, Bagshot

Phillips Tracey Architects

With its sweeping green roof, Waitrose Bagshot forms the main element of a new 5,841 sq.m retail development in Bagshot, Surrey.

Waitrose, Bagshot External Elevation

Waitrose, Bagshot External Elevation 



Waitrose, Bagshot External Elevation

Waitrose, Bagshot External Elevation 



Waitrose, Bagshot Green Roof

Waitrose, Bagshot Green Roof 



Waitrose, Bagshot Canopy

Waitrose, Bagshot Canopy 



This new retail scheme is positioned off the A31 on the edge of Bagshot Village partly within Countryside and adjacent to a new area of natural green space. The brownfield site was previously occupied by a garden centre, which subtly influenced the design of the scheme.

The new retail proposals include a Waitrose food store and a further three retail units.

The form of the building is driven by its context. The building’s main feature is an undulating green roof, which has been designed to reflect the contours of the surrounding hills and heathland, and to provide a sensitive link with the wider rural landscape.

A simple and limited palette of materials has been chosen to reflect the simplicity of the overall design concept. The roof is a living green Sedum roof, minimizing the building’s impact, promoting biodiversity and assisting with rain-water attenuation. Additional soft landscaping has also increased the number of wildlife habitats and improves screening to the site boundaries whilst also hinting at the historic use of the site. The roof edge is finished with large over hanging eaves, which provide an elegant break between the roof and walls. The front elevation is predominantly glazed to provide retail presence and a focus for customers. The Northwest orientation also minimises solar gain. The remaining walls are solid cladding panels which sit above a dark facing brickwork base to complement the glazed curtain walling and provide a subtle background to ensure the roof is seen as the main feature of the building.

349 car parking spaces are provided at the front, with rainwater attenuation provided under the paved parking spaces. Large planters and specimen trees are placed in an informal manner to reflect the planting retained when the site was used as a garden centre.

Delivery and service yards are hidden behind the building. Inside, the 2,980 sq.m Waitrose store has a full height sales area flooded with light from the glazed front elevation, with warehousing and offices and ancillary space are provided over two floors to the rear. The adjoining retail units, which have a gross internal area of 2,861 sq.m, have sales areas at ground floor and mezzanine levels with double height space at the front and side of the stores.

The £14m scheme, which was completed in August 2015 has received excellent feedback from consulted local representatives, including Borough and Parish Councilors and local residents.