Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Phillips Tracey Architects

Phillips Tracey Architects

Richmond

Phillips Tracey Architects - Lansdowne Gardens

Phillips Tracey Architects

Lansdowne Gardens is a new three bedroom house which has replaced a derelict single storey doctors surgery within a conservation area. The site, which is flanked by two listed buildings, was set back from the highway behind the remnants of an old brick garden wall and had consent for a two bed house won at appeal by another firm.

Lansdowne Gardens exterior

Lansdowne Gardens exterior  



Lansdowne Gardens site context

Lansdowne Gardens site context  



Lansdowne Gardens bedroom

Lansdowne Gardens bedroom  



Lansdowne Gardens interior

Lansdowne Gardens interior  



Lansdowne Gardens bathroom

Lansdowne Gardens bathroom 



Lansdowne Gardens lounge

Lansdowne Gardens lounge 



Lansdowne Gardens kitchen/ dining room

Lansdowne Gardens kitchen/ dining room 



Lansdowne Gardens lounge and dining table

Lansdowne Gardens lounge and dining table 



Lansdowne Gardens exterior

Lansdowne Gardens exterior 



Lansdowne Gardens exterior

Lansdowne Gardens exterior 



The building adopts a minimalistic approach, with a palette of materials that reflects the simplicity and clarity of the design. The basic rectangular form of building form is detailed as a crisp brick box with simple openings framed with black aluminium. The striking brickwork complements the surrounding environment while allowing the house to be offer an outstanding contemporary presence. The relatively light yellow colouring of the brickwork offers a gentle tonal contrast with the darker brick of the older buildings to either side.

Internally the floors are polished concrete and ceilings and walls are plastered and white washed, with the exception of a concrete wall and ceiling in the master bedroom, which are left exposed. All joinery, such as the staircase and timber panelling to the lower hallway, is oak with a white oiled finish.

From the pavement the house appears as a single storey pavilion: its true nature as a two-storey structure is only revealed beyond the entrance, which is set into the restored boundary wall. Once inside the dwelling, although the house has had to follow the form of the original surgery due to strict planning constraints, the design is tailored to suit the client’s aspirations. A bright hallway with a dramatic two storey window houses a new open staircase connecting the ground floor with the new basement level: a dominating aspect of the house which is completely invisible from street level. The main living space is located on the ground floor where wide glazed doors provide access to the new paved courtyard. The elegantly designed kitchen is hidden behind bi-fold doors, allowing attention to be focused elsewhere and for this area to function as a simple, minimalistic space for entertainment and relaxation. An oak lined hallway at basement level leads to three bedrooms, each with sliding doors opening out to new decked courtyards. These occupy a series of deep lightwells, which allow large levels of natural light to enter the lower level and dispel any impression of being in a typical basement. The master bedroom has an ensuite shower room, and a generous family bathroom serves the remaining two bedrooms.