Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Paul Archer Design

Paul Archer Design

London

Paul Archer Design - Green Orchard

Paul Archer Design

Green Orchard is a new 200 sq m carbon neutral house set within 2,675 sq m of landscaped gardens in the green belt of South Gloucestershire.

 



 



 



 



 



 



 



Green Orchard   Images Will Pryce

Green Orchard Images Will Pryce  



We have replaced a dilapidated single-storey dwelling with a contemporary low-rise four bedroom home. Set within landscaped gardens without the constraints imposed upon typical urban projects, Green Orchard is designed in the round, with all four elevations taking advantage of views out and access to the garden. Maximising its rural setting, the house adopts the methodology of a passivhaus typology without the single orientation.

The main living spaces and master bedroom are located on the ground floor with direct access to the garden. An excavated sunken level creates a second floor for additional sleeping accommodation, ensuring a low-rise profile that embraces the natural topography of the site.

The house incorporates four bedrooms (two of which have en-suite facilities), a main bathroom, a workshop space, kitchen, dining and living area. All living spaces are open plan with a wood burning stove at the heart of the plan and plant room located on the floor below, to give a greater sense of openness and maximise views and natural light. Two external terraces connect to the garden and are orientated to catch the sun at different times of the day.

The outer skin of the building is made of bespoke hand-crafted full-height panels, which are electronically motorised to slide open fully. The panels are highly insulated and allow the occupants to control and vary the thermal performance of the house depending on the time of the day and year. The panels are constructed of locally sourced timber and clad with mirrored aluminium to reflect the landscape and camouflage the structure in its surroundings.

The house and landscape have been designed with specific intention to reduce the consumption and requirement for energy: a wood-burning Stuv stove is the only heat source; water is supplied by a 93 metre bore hole; thermal solar panels on the roof yield heating for 80% of the house’s water; and photovoltaics provide all electric use when taken over the yearly cycle. A green roof embeds the property into the landscape, filtering out pollutants from the surrounding air and acts as an effective active insulation. It keeps the building cool in summer and warm in winter, reducing the requirement for excessive energy production.

Images: Images Will Pryce ©