Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



PAD studio

PAD studio

Lymington, UK

pinterest

PAD studio - Foxhills House

PAD studio

The concept for this replacement low energy house revolves around an anchoring garden wall which wraps to provide privacy as the house is approached from the north-east.

Photographs by

Nigel Rigden


View of the house from the garden

View of the house from the garden 



 



Entrance to the house

Entrance to the house 



The interior

The interior 



The site, located deep in the New Forest, was required to meet stringent Conservation Area and National Park planning policy.

The building’s concept revolves around an anchoring garden wall which wraps to provide privacy from the house’s approach. The wall encloses the south facing open plan living spaces which are orientated to maximise the benefit of solar gain and open onto the landscaped garden. The building’s simple splayed form divides the plan into two distinct wings, separating guest bedrooms and family living wing. This maximises the house’s internal spaces’ exposure to the garden, embracing sunlight and views.

The design objective has been to create an exceptionally low energy, new home that is articulate yet economic in form and in keeping with the local context and vernacular use of materials.

Word from the architect

We were first approached in 2012 to design a new, extremely low energy, Lifetime Homes compliant dwelling which would enable our clients to work from home. We worked with building performance expert Doug King to deliver the dwelling, who is ranked amongst the most influential figures in UK sustainable construction. His early appointment and input during the project assisted in the development of a scheme that will cause minimal disturbance to the environment both during construction and throughout the building’s life.