Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



nimtim architects

nimtim architects

London

nimtim architects - Arbour House

nimtim architects

The client, a young professional, approached us to extend her small 1950’s infill terraced house in Peckham to create a more usable kitchen and dining area with a better connection to the rear garden.

Arbour House

Arbour House  



Rear elevation

Rear elevation 



Cabinet doors are made from translucent white plywood.

Cabinet doors are made from translucent white plywood.  



 



The timber portals are used both inside and out to blur the threshold between the two.

The timber portals are used both inside and out to blur the threshold between the two.  



 



nimtim took an ambitious approach for extending and updating this small and unremarkable house. Taking inspiration from the Case Study Houses of the 1950s, as well as traditional and contemporary Japanese domestic architecture, nimtim proposed an addition formed of a series of lightweight timber portals running both front to back and side to side. The timber structure defines a series of openings along the roof and onto the rear garden. This grid extends through the house and out into the garden; blurring the threshold between inside and out.

Internally materiality was key; materials had to be high quality, with a distinctive, honest timbre - in direct contrast to those of the existing dwelling. The exposed timber portal frames are in Douglas Fir that creates a warm, pink hue, the floor is poured concrete and an exposed wall of specially selected long bricks runs along one edge of the living space extending out into the garden. A restrained, simple palette is maintained with the translucent white plywood kitchen with wooden and marble worktops. Every material quietly affirms itself independently and collectively.

nimtim architects and their sister company nimtim landscapes worked together from the beginning to create a design where the house and garden were completely integrated. A simple and bold garden plan proposed a large paved area of elegant and low cost pavers with a large planted area that mirrored the geometry of the house creating an axis that extends into the stepped plan of the house.