Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Neil Dusheiko Architects

Neil Dusheiko Architects

London, UK

Neil Dusheiko Architects - Brackenbury House

Neil Dusheiko Architects

A house in a conservation area has been remodelled to create a light filled basement with pop-up cinema, sky lit bathrooms plus a curved brick wall tying the old to new.


*Winner AJ Retrofit Awards 2016 - House over £500K

*Shortlisted New London Architecture - Don't Move Improve! 2016

Brackenbury House

Brackenbury House 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



This project is a radical remodelling of a house in a Conservation area for a young family. The design adds a new basement and a rear extension, which provides expanded living and kitchen space, sky lit sun-filled bathrooms, a home cinema, playroom and guest bedroom. We sought to create an innovative design – rethinking the basement typology in a contemporary way.

The ambitions for the project were high in terms of achieving open plan, visually connected spaces to allow for a greater sense of communication between the different rooms. The key strategy was also the connection to nature through views and natural light.

The conceptual approach was to create a calm atmospheric interior using carved out spaces that allow the pared down use of materials to have a monolithic feel.

The new basement area is lit by large skylights cut into the floors above. All levels are opened out to allow the existing rooms of the Victorian house to give way to an open plan interior on the ground floor and tall loft like spaces upstairs. The kitchen and living rooms open out to a south-west facing patio, creating a strong connection of house and garden.

The new extension to the rear links into the old brickwork through a curved wall suspended above the ground above a completely glazed set of folding doors. The bathrooms are top lit by generous skylights linking bathing spaces to the sky above. The existing ceilings were removed upstairs creating tall vertical spaces with curved ceilings.