Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Mole Architects

Mole Architects

Cambridge, Cambs

Mole Architects - Stackyard

Mole Architects

Stackyard is a new-build two-storey rural house neighbouring a Grade II listed farmhouse on the edge of the village of Palgrave in Suffolk.

Stackyard  David Butler

Stackyard David Butler 



Exterior view  David Butler

Exterior view David Butler 



Living space  David Butler

Living space David Butler 



Bedroom  David Butler

Bedroom David Butler 



Stackyard is a new-build two-storey rural house neighbouring a Grade II listed farmhouse on the edge of the village of Palgrave in Suffolk. Designed as a new home for a retiring couple it is a modern house with an exposed timber structure, maximum natural light, sustainable features. The house takes its name from the agricultural enclosure typical to the area, which is used to store sheafs of corn. Located on the edge of the farmland the house opens up views to the north west and creates a space from which to enjoy the surrounding landscape.

The house sits within the ground, with an in-situ concrete base, timber frame and silvered timber cladding. It’s form takes inspiration from classical rectories that typically stand at the edge of villages, with a square plan and strong roofline.

Split levels negotiate the sloping site and the design departs from its classical predecessors in its use of an asymmetrical composition of windows, solar screens, and doorways, giving the elevations a less formal appearance. Inside a generous entrance hall opens into a double height atrium leading into living quarters with high ceilings and deep timber beams demonstrating the primary timber frame structure.

Responding to the client’s brief for a space to observe nature, the upper bedroom sits half a floor higher than the parapet, with a projecting roof sheltering the room from summer sun, creating a cap to the building while reinforcing its position as both retreat and hide.

The property showcases hi-tech low energy design solutions in a contemporary vernacular scheme, allowing the owners to embrace a more environmentally sustainable lifestyle in a house which harmonises with its rural setting. Stackyard is designed to Passivhaus standards, incorporating high levels of insulation and an airtight envelope. Its compact form reduces energy loss and its orientation makes use of solar gain. Window sizes have been restricted with openings predominantly towards the south. Solar collectors on the roof provide hot water, and solar photovoltaic roofing is located on the garage roof, and rainwater collected for garden use.