Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Mole Architects

Mole Architects

Cambridge, Cambs

Mole Architects - Cavendish Avenue

Mole Architects

This light-filled passive solar house uses minimal energy, using innovative construction methods to harness the heat of the sun. Designed for a family of four, the house is a re-interpretation of the suburban villa house.

 David Butler

David Butler 



 David Butler

David Butler 



 David Butler

David Butler 



Cavendish Avenue  David Butler

Cavendish Avenue David Butler 



 David Butler

David Butler 



The building is constructed entirely from a frame of solid cross-laminated timber panels, supported by glu-laminated beams and columns. The solid timber construction enables solid floors to act as a thermal heatsink, minimising the need for additional heating.
The front, north elevation has fewer windows and is clad in a semi-reflective patterned glass rainscreen, whilst the rear elevation has large openings to the sun and the garden, with external sunshades over the outside terrace. A ground-source heat pump provides hot water and the minimal heating required. The building uses less than the target of 15 kWh/sqm for space heating – equivalent to German Passivhaus standards.