Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



McGarry-Moon Architects

McGarry-Moon Architects

Kilrea, County Londonderry

Facebook pinterest

McGarry-Moon Architects - House Lough Gowna

McGarry-Moon Architects

 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



Located on the western shores of Lough Gowna in County Cavan, this quiet and unpretentious dwelling embodies a deep ambition to assimilate with its rural surroundings. Traditional building techniques have been combined with contemporary technologies to create a simple and elegant home, with systems for functional and ecological demands.

The design externally expresses the ground floor as a natural stone wall and glazed plinth with a floating timber-clad first floor above. Three free-flowing spaces dominate this ground floor space, with ancillary spaces occupying the north of the property. The first floor holds three bedrooms, a family bathroom, and master suite. The roof configuration creates an accentuated feeling of space in these rooms. The zinc roof composition further minimises the height of the building, thus reducing the impact of the proposed dwelling in the surrounding area and the view from Lough Gowna.

The house incorporates the clients criteria regarding comfort, cost-saving and environmental friendliness whilst re-evaluating the vernacular with unconventional shapes and materials, yet at the same time underscoring the uniqueness of the location and the surrounding landscape.