Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



Thanks

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 24hrs.


In the meantime, check out our amazing community of architects and start creating your list of favourite projects. This will let the architects know what sort of design you love.



Please verify your email address

Thank you for signing up to Architects' Republic. Please look for a verification email in your inbox and click the link to continue.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

By showing interest in this brief - please confirm you agree to our Terms and Conditions.


  I agree to terms          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



mba* MatchBox Architects

mba* MatchBox Architects

Strixton, UK

Facebook linkedin googleplus pinterest

mba* MatchBox Architects - Conway - Shortlisted for the LABC Awards - Best Individual N

mba* MatchBox Architects

Our client wished to replace their existing dormer bungalow, with a new energy efficient dwelling on the same site.

Conway Front Exterior 2

Conway Front Exterior 2 



Conway Front Exterior 2

Conway Front Exterior 2 



 



 



 



 



We are delighted to announce we have been shortlisted for the https://www.labc.co.uk/labc-building-excellence-awards for Best Individual New Homes, Conway located in Oxford, has been designed to meet Level 4 of the Code for Sustainable Homes.


Our client wished to replace their existing dormer bungalow, with a new energy efficient dwelling on the same site. The design provided them with a contemporary reinterpretation of the surrounding houses, which was also highly insulated and efficient. The building met Level 4 of the Code for Sustainable Homes and achieved an EPC rating of A (94%).


The design is a contemporary and innovative solution to replacing a dwelling in an existing characterful street, with a highly sustainable home, which makes a positive contribution to the street scene. The choice of construction method, the requirement for Level 4 of the Code for Sustainable Homes along with the planning restrictions led to a project which was unique for the area.

The decision by the client to run the project themselves gave them a high level of input into the finer details of the build and the flexibility of the construction method allowed them to adapt the internal layout, once the spaces had been created. This allowed them to resize rooms to better suit their needs. The EPC rating of A, further highlights that this is a unique project, and one of the last projects constructed under the now defunct Code for Sustainable Homes.

The building was designed to take the use of timber framed construction methods to enable swift construction on site. Val-U-Therm insulated panels were installed to give a wall uvalue of 0.13 W/m2K. Triple glazed Unilux windows were used to further enhance the thermal efficiency of the building. Underfloor heating was used across both floors to make use of the heat provided by the solar panels. The plant was installed in the
garage and the underfloor heating pipes for the house were looped across the garage floor, to make use of the residual heat. The garage door was insulated to retain this heat.


The client oversaw the complete build sourcing products and subcontractors. The main subcontractor was Flight Timber Structures who produced the timber frame and ValUTherm panels. The client sold elements of their original house and recycled timber etc. This enabled waste to be kept to a minimum. The client frequently combined waste and recycling trips with visits to the builder's merchant to minimise vehicle movements. As the
client directly appointed the subcontractors they were able to keep a close eye on them, to ensure the project was completed to the high levels required by the Code for Sustainable Homes.

The plan check was carried out by South & Vale building control who worked with mba* to ensure the building would meet the requirements of the Code for Sustainable Homes. The onsite inspector assisted the client throughout the process. This was especially important as the clients were self builders and there was no project manager involved.