Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



Thanks

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 24hrs.


In the meantime, check out our amazing community of architects and start creating your list of favourite projects. This will let the architects know what sort of design you love.



Please verify your email address

Thank you for signing up to Architects' Republic. Please look for a verification email in your inbox and click the link to continue.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

By showing interest in this brief - please confirm you agree to our Terms and Conditions.


  I agree to terms          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Manalo & White

Manalo & White

London

Manalo & White - Slough Aspire

Manalo & White

Manalo & White creates a tree-filled education space inside a Slough factory shed

 



 



 



 



Bleacher seating

Bleacher seating 



Entrance space

Entrance space 



 



 



Main workshop area

Main workshop area 



Aspire is a unique community project that aims to teach local school children about big business by bringing the two together under one roof. Manalo & White have developed a hybrid design, combining elements of classroom, office and factory to provide a learning space that excites students and CEO’s alike.

The unit - previously used for the manufacture of aircraft parts - was made available to Aspire for conversion into an education space. M&W carefully pared it back to its shell state and lined it with natural elements like cork-rubber and wool felt to soften the industrial interior. Existing elements were adapted simply such as the concrete floor which was stripped of its grey, industrial paint finish to expose the beach-like aggregate underneath.

The typically poor acoustics of a warehouse space create a barrier to concentration and therefore learning. These were improved with the introduction of foam sound dampers and an array of tri-ply timber fins suspended from the ceiling which also modulate the sunlight from existing skylights and create a more human scale ceiling line below the high roof of the unit.

The centre had to house many different environments for learning and these are defined not with partitions but with large elements conceived as big pieces of furniture. Each area has a specific purpose: presentations, meetings, workshopping, group activities, and the open layout encourages flow between these to challenge preconceived ideas about teaching practices. Manalo & White worked closely with furniture company MARK Product to produce colourful loose furniture and bespoke seating booths that subtly reinforce the qualities of each learning space.

Bleacher seating takes advantage of the tall warehouse space to create optimal sight lines for students during lectures whilst providing storage space for furniture. The existing roller shutter to the factory floor was retained, to allow mobile food or drinks vendors to drive in and cater for social events. Large new windows make the metal shed feel less factory-like and provide a connection with the industrial estate outside, exposing the centre’s activities inside.

“It was fantastic to have an opportunity to work directly with the educators on a new typology which saw an equivalence between a secondary school student and a CEO from one of the local blue chip operations. The big, tough nature of the warehouse called for a playful architectural response. Working with it rather than against it gave us all the advantages of the industrial qualities of the space; a hefty materiality, good top lighting, and very high ceilings.” - Brian Greathead, Manalo & White

Photography by Morgan O’Donovan.