Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Levitate

Levitate

London, United Kingdom

Levitate - Shoreditch Loft

Levitate

A contemporary renovation and extension with its head in the clouds and feet on the ground

Shoreditch Loft bedroom

Shoreditch Loft bedroom 



Shoreditch Loft kitchen

Shoreditch Loft kitchen 



Shoreditch Loft living area

Shoreditch Loft living area 



Shoreditch Loft balcony

Shoreditch Loft balcony 



Entry to this flat in London's trendy Shoreditch is through a street-facing building and across a rear courtyard, where the flat appears as a standalone building in the centre of the urban block, in an enclosure formed by a hotel, social housing, private apartments, lock-up units and a yard stacked high with hundreds of old fridges. We wanted to create a new living space that faced onto this urban scene, relishing its grittiness.

That living space needed to have lightness and airiness, with high ceilings, but at the same time be hunkered down, camouflaged and private. We wanted it to have all the characteristics of a loft (being in the roof), delivered in an efficient and contemporary way using the latest construction techniques and material technology.

This led to the roof and three walls of the new volume being conceived as a single form that has been cracked apart into four overlapping shells, the sloping planes allowing light to enter whilst protecting against being overlooked.

We developed a series of cantilevering timber frames with a concealed glued joint between the column and beam. This innovative construction is the first of its kind: the joint between the column and beam of each frame is made with a steel rod glued into holes that pass through the end of the beam into the top of the column. This enables a completely concealed structural connection, avoiding the visual distraction of excessive metal bolts and plates.

Modern lofts tend not to reference their original timber structures, but we wanted to suggest a new way of thinking of the ubiquitous conversion; instead of being squashed spaces eked out of the roof, they should have ambition, promoting elevated living. Our extension transformed the flat from an insular and isolated space, just used for sleeping, into an open, light, spacious interior that is a joy to be in.