Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Levitate

Levitate

London, United Kingdom

Levitate - Oundle School Cricket Pavilion

Levitate

When ‘make do and mend’ doesn’t add up

Oundle School Cricket Pavilion

Oundle School Cricket Pavilion 



Oundle School Cricket Pavilion

Oundle School Cricket Pavilion 



Oundle School Cricket Pavilion

Oundle School Cricket Pavilion 



When a pre-tender estimate of around £800,000 to repair and refurbish their existing cricket pavilion attracted tenders in the region of £1.2m, project leaders at Oundle School decided that there was little virtue in their original intention to make do and mend. They hoped that a more sustainable building could be procured for a similar figure, and invited five architects to participate in a design competition for a building that would also be an asset in the increasingly competitive bid for new students.

The existing building’s domestic character contributed little to its setting and, having been altered and extended, its footprint breached the outfield boundary. Its environmental footprint didn’t stack up either and it needed extensive repair. It also - less obviously - had a subtly unnerving orientation, being set five degrees off-axis with the all-important cricket square.

Our architectural response was unanimously selected by the jury, who were impressed by how such a simple form could consolidate all necessary accommodation into an efficient and well-planned building.

Occupying land close to the existing plot, the new pavilion takes a more commanding position. It also opens up views to and from the rugby pitches to the north, contributing much more to the school’s generous landscape of sports fields.

Arranged within an isosceles triangle, the solid base contains changing rooms, storage and plant rooms, framing a generous players lobby. The first floor places a large function room at its heart, flanked by a neatly planned kitchen, toilet and meeting rooms.

In cross-section this arrangement is fully expressed, with the base partially embedded in a grass bank, where teammates can recline before and after they bat. Above this, the function room is capped by a slim, sharply detailed roof, which shelters and shades the split-level balcony and terrace.

While efficient, functional and contemporary in language and expression, the pavilion extends the school’s 160-year cricketing heritage and is not only more sustainable in terms of the use of space and reduced energy demand, but also in terms of sustaining and prolonging the school’s valued sporting tradition.

All of this was achieved for just under a million pounds, a few hundred thousand pounds less than the planned refurbishment.