Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Levitate

Levitate

London, United Kingdom

Levitate - Harvey Hadden Sports Village

Levitate

An ambitious upgrade that successfully realises the sporting ambitions of a city

Harvey Hadden Sports Village

Harvey Hadden Sports Village 



Harvey Hadden Sports Village swimming pool

Harvey Hadden Sports Village swimming pool 



Harvey Hadden Sports Village

Harvey Hadden Sports Village 



Harvey Hadden Sports Village

Harvey Hadden Sports Village 



The redevelopment of Harvey Hadden Sports Village is the jewel in the crown of Nottingham City Council’s ten-year-long programme to upgrade and improve sports facilities across the city. Part-funded by Sport England - as one of its iconic facilities - the new centre is focused around the swimming pool, but also contains a sports hall, gym, squash courts, health suite, studios and changing rooms. The village also has football pitches, tennis courts, a cycling circuit and an athletics stadium.

The new pool hall was built adjacent to the existing leisure centre, and in its architectural aspiration satisfies the city’s ambition to provide the highest quality of sporting facility.

The pool can be configured from a 50m regional competition pool into two 25m community pools, with one of the largest moveable floors and traversable booms in the UK.

The roof design was derived from two ideas. The first was that the roof should be a clear span from the top of the spectator gallery to the pool surround on the opposite side; the second was to incorporate north-facing rooflights. These sections combine to create a three-dimensional form that slopes in two directions, letting abundant light into the pool hall and spanning 34 metres over the pool tank and spectator seating.

The external walls between the podium and the roof are a combination of solid render, metal rainscreen cladding and glazing, which is is carefully shaded to avoid glare on the pool surface or overheating from too much sunlight entering the hall.

A key feature of the design is the absence of large air ducts that are normally needed to move air around. Instead, the air handling plant is located at the top of the roof to take advantage of the natural convection airflows that are generated within the pool hall.