Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Konishi Gaffney

Konishi Gaffney

Edinburgh, UK

Konishi Gaffney - Japanese House

Konishi Gaffney

In 2009 Konishi Gaffney completed their own self built house in Edinburgh.

The Japanese House was shortlisted for a Saltire Housing Award and won the Edinburgh Architecture Association (EAA) small projects award for 2010. It has been widely published and was opened in 2010 for Edinburgh's Doors Open day, receiving an extraordinary 1500 visitors.

Garden view

Garden view 



5.5m sliding doors

5.5m sliding doors 



Interior View

Interior View 



Concrete floor, wood burning stove and lots of sunshine

Concrete floor, wood burning stove and lots of sunshine 



<p>It is a green house built on a small brown-field site on a back lane in Portobello. The congested and overlooked nature of the site required a careful balance between privacy and getting sunshine and solar energy into the house. It succeeds by turning its back on the lane to protect privacy while to the East and the garden a 5.5mx2.4m opening to the garden opens the house up to early morning sun, starting the heating cycle. To the South, to the lane, a large glazed 1st floor corner window brings South light and warmth diagonally through a double height space onto the concrete floor, used for its thermal mass.</p><p>Some of the fashionable "eco-bling" products were rejected in favour of these passive solar techniques, in addition local, recycled and recyclable materials were specified throughout and the house is super insulated. The result is that in spring, summer and autumn, while the sun is high enough, the house requires no heating. In winter under floor heating is proving comfortable and efficient space heating while top-up heating is provided by a wood burning stove. The house was designed whilst living and working in Japan (2007) and as a Scottish | Japanese practice a number of Japanese themes were adopted.</p>