Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Jonathan Clark Architects

Jonathan Clark Architects

London, UK

Jonathan Clark Architects - William Curley

Jonathan Clark Architects

This is a new shop and dessert bar for renowned chocolatiers William & Suzue Curley - William is the holder of the ‘Best British Chocolatier’ award for 2007, 2008 and 2009 by the Academy of Chocolate.

Chocolate counter display

Chocolate counter display 



Front Counter display unit with recessed light

Front Counter display unit with recessed light 



Detail of wall display cladding and mirrored set-backs

Detail of wall display cladding and mirrored set-backs 



Counter display unit and seating area

Counter display unit and seating area 



Detail of seating area ceiling with gold-leafs painting on wall

Detail of seating area ceiling with gold-leafs painting on wall 



Wine-bar area

Wine-bar area 



Exterior view of chocolatier and wine-bar

Exterior view of chocolatier and wine-bar 



Rear shop seating area

Rear shop seating area 



This project involved the complete strip-out and subsequent fit-out of a 90 sq.m ground floor retail space and 60 sq.m basement. At ground floor level is a 7 metre long chilled cabinet for displaying fine patisserie, chocolates and ice cream in a temperature controlled environment. Adjacent to this is a dessert bar with seating for 7. There are also three separate areas of banquette seating to give another 16 covers.

One of the main ideas behind the design of the interior was to think about chocolate in terms of it’s origins and how it is procured – designing a predictable dark brown interior to ‘represent chocolate’ was something we actively avoided. This resulted in features such as the gold leaf artwork for the corner banquette depicting cocoa trees and the three-dimensionally arranged hessian clad padded panels behind the counters to reference the hessian sacks that cocoa beans are packed in at various plantations around the world.

The custom-made clear glass lighting pendants to the rear are loosely intended to resemble cocoa pods. The remainder of the palette consists of reclaimed pine flooring, limestone counters and surfaces, burnt orange leather, oak joinery and a long spray-lacquered ceiling raft to unify the various elements, highlight the length of the space and help to draw the eye down to the back of the shop. At basement level is a demonstration kitchen where chocolate courses and workshops will take place.