Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



Thanks

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 24hrs.


In the meantime, check out our amazing community of architects and start creating your list of favourite projects. This will let the architects know what sort of design you love.



Please verify your email address

Thank you for signing up to Architects' Republic. Please look for a verification email in your inbox and click the link to continue.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

By showing interest in this brief - please confirm you agree to our Terms and Conditions.


  I agree to terms          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Jonathan Clark Architects

Jonathan Clark Architects

London, UK

Jonathan Clark Architects - Tinderbox - Spitalfields

Jonathan Clark Architects

This is the second London opening for Tinderbox.

It is a 260 sq.m licensed espresso coffee bar on two levels situated within situated at the base of the new Nido development in Spitalfields in the City. We believe that this is now the largest coffee shop in London.

Exterior view

Exterior view  



Formica clad seating areas on mezzanine level

Formica clad seating areas on mezzanine level 



View over raised stepped seating area

View over raised stepped seating area 



Mezzanine seating area

Mezzanine seating area 



Mezzanine seating area balconies with booth's underneath

Mezzanine seating area balconies with booth's underneath 



Main counter elevation

Main counter elevation 



Main view of the double height seating and counter area of the cafe

Main view of the double height seating and counter area of the cafe 



3D visualisation

3D visualisation  



The building works involved the complete fit-out of a 4.5m high ‘shell & core’ retail space with new services throughout.

The design of this space is a development of the Tinderbox Islington N1 Centre concept. We have built a larger mezzanine and booth structure all clad with American black walnut ‘brick’ panels. There is a large feature wall clad with different shades of green and stained MDF strips to match the front of the main counter. A number of unusual finishes are used such as the natural sisal matting cladding to the large expanse of wall adjacent to the staircase and at high level above the windows.

Similar to the Tinderbox N1 Centre, one of the main concepts is to create a wide range of varying seating experiences to suit different uses – whether this be individual booths on both levels, long banquettes, long communal tables, perimeter counter seating, central concrete plinths, raised mezzanine seating for laptop users, raised ‘stepped seating’ and outdoor seating.

Many of the light fittings were bespoke designed such as the grouped oversized ‘coffee cup’ shades and the 'scattered' lampshades over the communal long tables.