Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Jonathan Clark Architects

Jonathan Clark Architects

London, UK

Jonathan Clark Architects - Longford Community School - New Library

Jonathan Clark Architects

This is a two storey extension and partial conversion of an existing two-storey 1960s constructed building at Longford Community School (now known as Rivers Academy).

Front Elevation of new Library and ground floor gym and classroom

Front Elevation of new Library and ground floor gym and classroom 



New Library extension in a school

New Library extension in a school 



Side view of new extension

Side view of new extension 



Media room with raised seating arrangements

Media room with raised seating arrangements 



Interior view of built-in seating

Interior view of built-in seating  



Built-in study desks

Built-in study desks  



Interior view of built-in seating and view of corner of building

Interior view of built-in seating and view of corner of building  



Exterior view

Exterior view 



A total area of 750sq.m (a 200 sq.m extension and 550sq.m conversion of existing) houses two new classrooms and a Fitness Centre at ground level with a new Library/learning Centre at first floor.

The challenge here was how to successfully extend a nasty looking teaching block. We chose to build a vibrant colourful structure that straddles the end of the block almost as a kind of articulated bookend.

The two storey extension element uses bespoke designed colour-stained Finnish softwood laminated ‘fins’ that support both the first floor structure and the roof. Unusually for this material, the structure is completely external and exposed to the elements and after much research was pressure impregnated in order that it could perform to these conditions.

In between each fin are aluminium grating panels that provide solar control as well as structural stiffening to the external structure. The roof is clad with silver ‘Trespa’ panels and is designed to give the impression of floating/sliding across the exposed roof beams.

Internally, the library has been designed as an adaptable open plan area that can be used for different ways of teaching – there is raised area of carpet clad cubed modules for seating, bespoke designed tables and benches and an enclosed curved ‘arena’ space.